Svečanom akademijom obilježen jubilej od 30 godina džemata Kirchheim-Lenningen

0
320


Svečanom akademijom obilježeno je 30 godina postojanja i uspješnog rada džemata Kirchheim-Lenningen. Manifestaciju je otvorio džematski hor Bulbuli. Dr. Ibrahim ef. Džafić na samom početku proučio je odlomak iz Časnog Kur’ana.

Među prisutnima brojne delegacije, od kojih delegacija Rijaseta IZ-e u BiH na čelu sa reis-ul-ulemom dr. Husein ef. Kavazovićem, delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem, delegacija Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, te brojne druge.

Bejamil Mujala, predsjednik džemata Kirchheim-Lenningen u ime domaćina poželio je dobrodošlicu svima. Iskazao radost i zadovoljstvo što se na ovakav način obilježava ovaj veliki jubilej.
Tom prilikom su polaznici mekteba uručili poseban poklon zahvalnosti Paši ef. Fetiću za 25 godina predanog rada i truda da se vjera u ovom dijelu Njemačke očuva kroz godine.

Konzulica BiH u Štutgartu Edina Jusufović obratila se prisutnima. Bošnjaci su, ističe, dokazali da se može živjeti bilo gdje, a ostati Bošnjak.

“Može se živjeti bilo gdje, a u isto vrijeme ostati vjeran i odan svojoj vjeri, kulturi i tradiciji. U vrijeme kada ovaj džemat obilježava jubilej mi slavimo i Dan državnosti BiH. Svim bh. domoljubima čestitam Dan državnosti BiH. Neka živi naša domovina”, istakla je konzulica Jusufović.

Svojim milozvučnim glasovima večer su uljepšali Zejd i Šejma Svraka.
Nakon njih obratio se glavni imam medžlisa IZ-e Baden-Vitenberg Pašo ef. Fetić.

“Naš džemat od prvog dana bio je aktivan na mnogim poljima. Proširivali smo i unapređivali znanje o vjeri naših džematlijama raznim manifestacijama. Kao mlad imam naučio sam od starijih kolega da je vrijednije podučiti i približiti nekoga vjeri, odgojiti ga na taj način nego li kupiti ili sagraditi džamiju. Neka nas motivišu riječi Šu’ajba a.s. u kojim nas podučava da trebamo uraditi najbolje od nas, a da naš uspjeh zavisi od Uzvišenog Allaha. Neka vas On čuva. Allahu na emanet”, kazao je Pašo ef. Fetić.

Prisutnima se obratio i glavni imam IZBNJ-e Aldin ef. Kusur.

“Muftija Pašo ef. Fetiću – ti nisi samo imam ovog džemata, niti samo predsjednik ovog medžlisa. Ti si muftija, jer jednom muftija – uvijek muftija. Posebno mi je drago kada vidim da džemat cijeni i zna vrijednost svog imama. A mi često zaboravljamo istinske vrijednosti naših imama pa se ponekad ponašamo prema imamima onako kako nije lijepo. Ali onda vidim kako poštujete vašeg Paša efendiju. To je jako važno, a Pašo je to najljepšim vama vratio. I neka znate još nešto – nikada nećemo napustiti dvoju zajednicu. Uvijek ćemo se boriti za nju i slijedićemo našeg reis-ul-ulemu jer je on sened, naš lanac do Resulullaha s.a.w.s.”, kazao je Aldin ef. Kusur.

Dodijeljene su i zahvalnice najzaslužnijima, svim predsjednicima džemata kroz ove tri decenije, ali i imamu Pašu ef. Fetiću.
Nakon toga prisutnima se predstavio umjetnik Armin Muzaferija sa par izvjedbi.

Poseban gost manifestacije bio je i predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Obratio se prisutnima lijepim porukama.

“Kod nas u Sandžaku za dijete svoje majke kažu:”Nije što je moje, ali je najljepše”. I nije što je ovaj bajrak lijepi, zeleni naš – ali je zaista prelijep. Ponosan je naš reis-ul-ulema što je bajraktar. Naše majke i nane pod tim plemenitim šamijama najljepši su nam odgoj dale. Učile su nas da nigdje nered ne činimo. Da volimo, a da ne mrzimo i da gradimo, a ne da rušimo. I gdje god idem, govorim ljudima da se ponose time što su Bošnjaci i da glasno govore o tome. Oduvijek ste podjednako vodili računi i o svojim porodicama i o svojim džematima, ali i o svojim vatanima – o Bosni i o Sandžaku. Iskrenijih, poštenijih i dobronamjernijih nema ovdje od vas – zato sam došao da vam kažem veliko hvala za to. Hvala vam što niste zaboravili i naš Sandžak i što ste podržali sve naše projekte. Mubarek olsun i vama, ali i vašem imamu, vašem glavnom imamom. Vi ste naš ponos”, istakao je muftija dr. Dudić.

Uručio je i posebnu zahvalnicu Pašu ef. Fetiću.
U nastavku je Šejma Svraka sa par kasida dodatno uljepšala skupa.
Reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović poseban je gost ove manifestacije. Obratio se skupu.

“Pokazali smo povjerenje kroz vlastite snage, svoju vjeru u budućnost, pokazali smo zrelost i svijetu se pokazali kao ozbiljan narod. Nismo kroz sve ove godine izgubili svoju vjeru, pa smo i zato ponosni na sve ove godišnjice koje radosni obilježavamo. Muslimani su dužni u svakom mjestu osnovati džemat ukoliko ih u tom mjestu živi veći broj. Islam je po svojoj prirodi građanski, pa ima naglašenu društvenost i brigu o drugima. Džemat je svojevrsna svetinja i čuvajte ga. On čuva našu vjeru i tradiciju, čuva našu djecu i odgaja ih. Nemojte nikada u njega unositi nered i pometnju, ulažite trud i napor da vam džemat bude što bolji. Vi ste to činili i do sada, pa neka vam Uzvišeni podari nagradu za vaš doprinos”, kazao je reis-ul-ulema dr. Kavazović.

Prvi dio svečanosti završen je odlomkom iz Časnog Kur’ana i dovom.
U drugom dijelu programa izvjedbama ilahija i kasida ponovo su se predstavili Armin Muzaferija, Zejd i Šejma Svraka.

Pripremio: Hamza Škrijelj

Fotografije na linku u nastavku:

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=mesihatiz&set=a.761214396046152&cft[0]=AZU6sveKNcSy7DBLbzpf8ZDHar_FH-0Ai_59HIFehqeYQQ2bCCxPFnhOMnZ3bgOgq6FS-Nsby87meSFE48O-X3-tqM2JRQ1Hr32yGmY2wthjY2xvQwQAJyuOaNdchnvgjHZ2_vn9vaO1dyoDiB-qgwTN_718jbfkIog9El0d6KSJ0jOlTjaXMRcRxWjO3yx0ruQ&tn=-UC%2CP-R

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here