Naši u svijetu – Promocija knjige „Putovanje kroz Bosnu 1530.“, autorice prof. dr. Bisere Suljić-Boškailo: Pogled na Bosnu prije skoro 500 godina/FOTO

0
375


U organizaciji i u prostorijama Zajednice Sandžačke Dijaspore (ZSD), u gradskoj četvrti zvanoj Galus, koja se nalazi u blizini frankfurtskog sajmišta, u subotu, 21.10.2023. sa početkom u 19 sati, održana je promocija književnog stvaralaštva, s fokusom na knjigu „Putovanje kroz Bosnu 1530.“, prof. dr. Bisere Suljić-Boškailo.

Uvodničar i moderator promocije bio je mr. Muzafer Hadžić, predsjednik džemata u gradu Ofenbahu (Offenbach) te sekretar ZSD, dok je biografske i bibliografske podatke o profesorici Suljić-Boškailo, te izvode iz recenzija čitala mualima Fikreta Selimović.

Izuzetan istraživački rad

Pomenuta knjiga je važan istraživački poduhvat i prevedena je na bosanski jezik zahvaljujući profesorici Suljić-Boškailo, a tiče se putopisnog dnevnika Benedikta Kuripešića, notara i tumača latinskog jezika, koji opisuje putovanje jedne izaslaničke grupe austro-ugarskog vladara Ferdinanda iz 1530. godine, ukupno 37 osoba a kojoj je Kuripešić i sam pripadao i koja se zaputila od Ljubljane ka Konstantinopolju, današnji Instanbul, kako bi caru Sulejmanu II prenijeli vladarevu ponudu, odnosno molbu za mir ili primirje, te da ga zamole da se povuče s njihovih teritorija koje je okupirao. Putovanje je išlo od Slovenije, pa dalje preko Hrvatske, Bosne, Srbije, Kosova, Bugarske, Rumelije do Turske i nazad.

Druženje s Bosnom

U svom obraćanju prisutnoj publici koju su mahom činili Bošnjaci iz Sandžaka, prof. Suljić-Boškailo je u nekoliko rečenica navela kako je nastala ova knjiga, istaknuvši kako je knjigu moguće uporediti sa starim brilijantom koji ima mnoštvo faseta u sebi, te da je knjiga svojevrstan prozor u prošlost kroz koga možemo vidjeti slike i prilike života u Bosni od prije skoro 500 godina.

Mada se ovaj večerašnji skup smatra promocijom, ja bih ipak istakla da ovo nije samo promocija nego svojevrsno druženje s Bosnom i njenom historijom. Ova knjiga je hod po toj staroj Kraljevini Bosni, s daleko većom teritorijom od današnje – originalan historijski dokument o stanju na Balkanskom poluostrvu tog vremena, te druženje s našom Bosnom koja je nekada bila jaka i moćna, te uvažavana kao bitan faktor od njenih komšija ali i šire, istakla je prof. Suljić-Boškailo što je naišlo na odobravanje velikog broja prisutnih posjetilaca koji su s velikom interesom pratili njeno izlaganje te je više puta „častili“ gromoglasnim aplauzom.

Nakon oficijelnog dijela promocije uspostavljena je svojevrsna interakcija između publike i prof. Suljić-Boškailo, gdje su prisutni postavljali razna pitanja te iznosili svoja viđenja o ponuđenoj tematici.

Na samom kraju prof. Suljić-Boškailo je ponositopotpisivala svoje knjige koje će ubuduće krasiti mnoge bošnjačke domove, što je za svaku pohvalu ako se uzme u obzir da su knjige ovakvog tipa rijetkost i teško dostupne široj čitalačkoj publici.

Knjigu „Putovanje kroz Bosnu 1530.“ je ove godine izdala IK „Lijepa riječ“ iz Tuzle. Glavni urednik izdanja je Šimo Ešić. Suzidavač je Institut za historiju, demografiju i antropologiju Sandžaka. Suzidavaštvo potpisuje akademik Šerbo Rastoder.

Takst: Hakija Karić

Foto: Muzafer Hadžić/Hakija Karić

Preuzeto sa: Otisak.ba

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here