Iz pera naših alima: Kako donijeti pravu odluku?

0
787

Hvala Allahu, dž.š., što nam je poslao Poslanika Muhameda, a.s., koji je najbolji i najljepši uzor, i kroz njegov život učimo kako da se ponašamo i postupamo u svakoj sekundi našeg života.

Evo, nalazimo se još u mjesecu ševalu, nakon ramazana, u kojem želim da razmislimo o jednom detalju iz života Poslanika, s.a.v.s., koji se dogodio u ovom mjesecu, a to je bitka na Uhudu. Kroz ovaj događaj, Poslanik nas uči mnogim stvarima, uključujući i kako donijeti odluku.

Nakon što su mnogobošci bili poraženi u bici na Bedru, nisu to mogli prihvatiti. Počele su pripreme radi osvete Poslaniku, a.s., i njegovim ashabima. Poslanik, a.s., je imao te informacije, pa je okupio svoje ashabe da se s njima posavjetuje. Oni su mu predložili borbu i izlazak pred neprijatelja van Medine. Miljenik Muhamed, a.s., je prihvatio mišljenje ashaba i krenuo u pripreme. Tako se osobno obukao vojnički i uzeo svoju sablju. Kada su to vidjeli, ashabi su mu rekli: “Možda smo te opteretili našim mišljenjem da izađemo van Medine. Ako želiš, možemo ostati i u Medini.” Tada im je Poslanik, a.s., odgovorio: “Nijedan vjerovjesnik ne smije skinuti svoju vojnu odoru koju je obukao zbog svog ummeta, sve dok Allah ne presudi između njega i njegovih neprijatelja.” Tako se Poslanik, a.s., odlučio za borbu.

Naš Poslanik Muhammed, s.a.v.s., bio je poput živog Kur'ana, što je svima poznato, a to se pokazuje i dokazuje u svakom dijelu svoga života, uključujući i situaciju bitke na Uhudu. Nakon što se Poslanik, s.a.v.s., konsultovao, odlučio je i krenuo u pravcu svoje odluke. Ono što je jako bitno kod svake odluke jeste pouzdanje u Uzvišenog Allaha, dž.š. Jer bez Allahove pomoći i zaštite, čovjek se može izgubiti, ne može uspjeti i ne može završiti, kako to i Uzvišeni navodi u Kur'anu.

I dogovaraj se s njima. A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega (Ali ‘Imran, 159

Dakle, ono što je jako važno, pored toga što ćemo imati konsultacije i savjetovanja sa najbližim ljudima u koje imamo povjerenja, jeste obavljanje istihare-namaza koji je spomenut hadisima poslanika Muhammeda, s.a.v.s.
Prenosi Džabir ibn Abdullah, r.a., i kaže:
“Allahov Resul, s.a.w.s., nas je podučavao istihari u svakoj stvari kao što nas je podučavao suri iz Kur’ana, pa je rekao: Kad neko od vas bude obuzet kakvom brigom neka klanja dva rekata, osim farzova, a zatim nek prouči ovu dovu:
“O Allahu, ja tražim Tvoju uputu (u odabiru) Tvojim znanjem i tražim mogućnost izbora Tvojom snagom, i molim Te za Tvoju dobrotu. Ti imaš moć, a ja nemam. Ti znaš, a ja ne znam. Ti si Onaj koji zna skriveno. O Allahu, ako u Tvom znanju, ova stvar (navesti ime stvari) je dobra za mene i na dunjaluku i na ahiretu, (ili, moju vjeru, moj život i moje poslove) onda mi je propiši, olakšaj mi je i podaj mi bereket u njoj. A ako je u Tvom znanju ona loša po mene i moju vjeru, moj život i moje poslove, (ili, za mene na dunjaluku i ahiretu) onda me odalji od nje, (i nju od mene), i podaj mi dobro gdje god se to nalazilo, i zadovolji me sa time.”
Ovaj namaz je jednostavan, sastoji se od dva rekata i dove nakon namaza. Možemo ga primijeniti kod malih i velikih odluka, uključujući najvažnije životne odluke kao što je izbor bračnog druga, ali i kod drugih vrsta odluka poput kupovine automobila, kuće ili pri donošenju poslovnih odluka. Svakodnevno se nalazimo u situacijama gdje trebamo donijeti odluku, a primjenom ovog namaza, ishod prepustimo Allahu. Ono što bude, to je najbolje za nas i našu budućnost.

Mnogo toga propustimo zbog neodlučnosti, svako od nas u svom okruženju ili porodici ima neke osobe koje nisu upisale studije, nisu pokrenule projekte ili čak nisu stupile u brak jer su imale dileme i strahove. Posljedice odlaganja i neodlučnosti mogu biti ogromne. Zato naglašavamo važnost poznavanja načina donošenja odluka.

Nastaviće se……

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here