Prošli smo ramazansku školu, sad kroz život pokažimo šta smo naučili

0
662

Samo prije nekoliko sedmica smo govorili o tome čime nas uči ramazan, a sada je već vrijeme da se upitamo što smo naučili u ramazanu, koje su to najvažnije lekcije koje nosimo iz ovog mjeseca.
Ramazan je posebna škola koja ima svoje vrijeme, i samo u tom vremenu možemo naučiti ono što se ne može naučiti u drugom vremenu. Vrijeme koje je jako brzo prošlo, i ako ga nismo iskoristili na najbolji način onda smo doista na gubitku.

Iz ovog odabranog vremena izlazimo sigurniji u svoje sposobnosti i spremnost za novim uspjesima u borbama. Naučili smo da pobjeda dolazi nakon borbe, pogotovo borbe sa samim sobom.

Mi se u ramazanu suzdržavamo od hrane, pića i svega onoga što je zabranjeno od zore do zalaska sunca, a onda dolazi iftar kao simbol pobjede u borbi sa sobom, i kada slušamo naše lijepe ezane nasih imama, proučimo dovu i pojedemo hurmu, osjetimo slast te pobjede u borbi da izvršimo ono što je Allah naredio, i taj osjećaj pobjede trebamo zadrzati i nakon ramazana u svim ostalim sferama života, kada studiramo, kada se liječimo, kada trgujemo i poslujemo. Kao što je ona hurma bila u tvojim rukama, biće i diploma, zarada i ozdravljenje. Zato kada pogledamo, velike pobjede često se događaju u ramazanu, jer ko može pobijediti samoga sebe, taj može osvojiti sve drugo.

U poslednjem ajetu sure Ankebut, Uzvišeni Allah, dž.š., kaže:

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا ۚ وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ
“Onima koji se radi Nas budu borili, Mi ćemo ih sigurno uputiti putevima koji Nama vode. (El-Ankebut, 69)

Odmah nakon ovih ajeta slijedi Sura er-Rum koja govori o pobjedi nad Bizantincima, dakle povezuju se zadnji ajet sure Ankebut i pocetak Sure er-Rum kao da nam Allah šalje poruku —Vi koji se trudite i borite, bićete pobjednici.
“Elif-lam-mim. Bizantinci su pobijeđeni, u najbližoj zemlji, ali oni će, poslije poraza svoga, sigurno pobijediti za nekoliko godina – i prije i poslije Allahova je odluka – i tada će se vjernici radovati Allahovoj pomoći” (Er-Rum, 1-4 ajet)

Tokom ovog mjeseca smo razvijali i podsjećali se o Allahovom nadzoru u našim životima. Insan postač je često u prilici da u svom stanu, kući ili automobilu, ili bilo kojem drugom privatnom mjestu, pored punih frižidera hrane i pića, gdje ga ljudsko oko ne bi moglo vidjeti. Međutim, vjernik zna da ga Allah gleda i posmatra, bez obzira gdje se nalazi, i suzdržava se od onog što je Allah zabranio. Post nas je naučio da obožavamo Allaha kao da ga vidimo, jer ako mi njega ne vidimo On Uzvišeni nas vidi. Ova svijest ne bi trebala biti ograničena samo na ramazan, već bi trebala biti dio našeg svakodnevnog života. Svijest o Allahovom nadzoru treba biti prisutna u svakom trenutku kako bismo se mogli kontrolirati i suzdržati od postupaka koji nisu u skladu s Allahovim naredbama.

Spominje se da je jedne noći Omer, r.a., čuo neku stariju ženu kako kćerkici govori: “Pomiješaj mlijeko s vodom.” (radi veće količine i prodaje)
Tada reče djevojčica: “Zar ne znaš, majko, da je Vladar pravovjernih, Omer, to zabranio?” Žena u nemaru reče: “Nema Omera sada da nas vidi?!”
Reče djevojčica-vjernica, ubijeđena u susret s Allahom: “Ako nas Omer ne vidi… Pa doista nas Gospodar Omerov vidi!”

Kaže Uzvišeni Allah, dž.š:
“On je s vama gdje god bili, i sve što radite Allah vidi.” (Al-Hadid, 4)

Post u ovom mubarek mjesecu nas je naučio strpljivosti. Post je ibadet koji obuhvata tri vrste strpljivosti: – strpljivost u odricanju od onoga što je Allah, dž.š., zabranio, uključujući hranu i piće u određenom periodu;
– strpljivost u ispunjavanju onoga što nam je Allah naredio, u ovom slučaju post; – te strpljivost u prihvatanju onoga što je Allah, dž.š., odredio.
Allah je odredio opskrbu u malom težem postu, čovjek se strpi tom Allahovom odredbom pa isposti, a Allah će posebne nagrade dati strpljivima, kako kaže Uzvišeni:
“Samo oni koji budu strpljivi, bit će bez računa nagrađeni.” (Ez-Zumer, 10).
Allah će strpljive uvesti u džennet bez polaganja računa, što predstavlja nagradu na ahiretu. A na dunjaluku smo naučili da poslije otežanja dolazi olakšanje. Nakon mjeseca ramazana i strpljivosti, evo dolaze bajramski dani – dani radosti i olakšanja.

Piše: Nihat ef. Gegić

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here