Nihat ef. Gegić: Uloga omladine u bitci na Bedru

0
542

Sedamnaesti dan Ramazana veliki je događaj u povijesti islama – dan kada se dogodila Bitka na Bedru, iz koje svake godine u Ramazanu učimo i proučavamo.

Tog dana, kada se malobrojna vojska Allahovog Poslanika spremala za bitku, među njima je bio i Abdurrahman ibn Auf. Prije samog početka bitke, pristupila su mu dvojica mladića, Muaz i Muavez, i tiho ga upitali: “Koji je od njih dvojice Ebu Džehl?” Ebu Džehl je tada bio simbol snage, veliki vojskovođa. Abdurrahman, r.a., ih je upitao zašto to žele znati i ko im je o njemu pričao. Rekli su da im je majka ispričala da on vrijeđa Poslanika Muhameda, a.s.

Kome je majka pričala o Poslaniku? Dragi roditelji, prenesimo ovu poruku s Bedra svojoj djeci. Pričajmo im o Poslaniku, navečer im čitajmo priče o Poslaniku, gledajmo s njima filmove o Poslaniku, kupimo im knjige o Poslaniku. Trebamo generacije koje će se odgajati na primjeru miljenika Muhameda, a.s. Kao što je ova majka odgajala svoje sinove, prakticirajući riječi Uzvišenog Allaha, dž.š: “Za vas u Allahovom Poslaniku imate najbolji primjer.”

Po ovom ajetu živjele su mnoge naše starije žene koje su svojim sinovima tiho pričale o Poslaniku na uši. Na taj su način odgojile mnoge velikane.

Trudimo se da naša djeca upoznaju Poslanika, jer će ga tada zavoljeti. A kad ga zavole, slijedit će ga.

Molimo Allaha da budemo iskreni sljedbenici Muhameda, s.a.v.s.
Nihat ef. Gegić

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here