U Beču velikom manifestacijom obilježen Dan Sandžaka

0
668

Zajednica sandžačke dijaspore u saradnji sa BNF Austrije, Udruženjem Bosna-Sandžak, Udruženjem žena Verda, Humanitarnom organizacijom Er-Rizk, KUD Iki Wien, KUD Sebilj i FC Sandžak Wien, 19.11.2022. godine, organizirala je manifestaciju “Dan Sandžaka” u Beču.

Gosti večeri, između ostalih, bili su predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sa delegacijom koju su činili članovi Mešihata: prijepoljski glavni imam Aref ef. Duraković i glavni imam u Novom Sadu Fadil ef. Murati.

U okviru pomenute manifestacije upriličena je izložba slika akademskog slikara Selvera Kardovića iz Rožaja, kao i kulturno-umjetnički program gdje se Hamza Škrijelj predstavio sa osam numera.

KUD Iki Wien i KUD Sebilj predstavili su se prisutnima tradicionalnim igrama.

Akademski slikar Selver Kardović obratio se prisutnima. Neizmjerna mu je čast, navodi, što je dio ovakve manifestacije.

“U Beču, u srcu Evrope, mi čuvamo, njegujemo i promovišemo našu tradiciju. Nadam se da ćete večeras uživati u izložbi koju smo pripremili za vas”, kazao je Kardović.

Predsjednik ZSD-a prof. Mithat Mujović obratio se prisutnima. Ovakvim manifestacijama, dodaje Mujović, čuva se identitet i naš Sandžak u dijaspori.

“Hvala Vam što ste iz ljubavi prema Sandžaku večeras uljepšali ovo veče. Hvala Vam što volite, a ne mrzite. Hvala Vam što ste hrabri, a ne uplašeni. Hvala vam što ovakvim manifestacijama čuvate i njegujete naš Sandžak. Sve dok budemo pričali svojoj djeci o Sandžaku, sve dok budemo ih budemo vodili u Sandžak i govorili im o neraskidivoj vezi između Sandžaka i Bosne – naš Sandžak će živjeti”, kazao je prof. Mithat Mujović.

Posebnim aplauzima dočekan je gost večeri. U svom obraćanju prisutnima, predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić je kazao:

“Bošnjaci Sandžaka su najorganiziraniji narod i najoriginalniji dio bošnjačkog umeta. Ostali smo stameni i čvrsti na našim prostorima. Pokušavali su sve i svašta, ali nas nisu slomili. I mi, opet, nikoga ne mrzimo. Ostali smo i opstali i nižemo uspjehe. Sa sobom ste u bijeli svijet ponijeli najljepše što su vam majke u naslijeđe dale. Sa vjerom u Boga, dostojanstveno i hrabro, sa šest svojih džemata činite svoj narod ponosnim. Budite ponosni i na svakom mjestu ističite da ste Sandžaklije, Bošnjaci, muslimani i činite sve da budete integrativni dio društva. Svoje porodice i sebe čuvajte od svih vrsta radikalizama i na dobro uvijek uzvratite dobrim, jer ko nije zahvalan ljudima nije ni dragom Bogu. Zato svoju djecu podižite i odgajajte da sve ljude vole, a nikoga ne mrze. Učite ih da grade, a ne da ruše. Samo tako ispunit će misiju ostavljenu u emanet”, kazao je muftija Dudić.

Na kraju je poručio sandžačkim političarima da zajednički formiraju Bošnjačko nacionalno vijeće na dobrobit Bošnjaka, svih muslimana u R. Srbiji i ostalih naroda.

Uslijedio je drugi dio programa koji je bio kulturno-umjetničkog karaktera.

Sve fotografije pogledajte na linku u nastavku teksta:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.473638538084975&type=3

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here