Hfz. dr. Almir ef. Pramenković održao hutbu u džematu “Sandžak” u Beču 

0
634

U džematu “Sandžak” u desetom bečkom bicirku hutbu je održao i džuma namaz predvodio hfz. dr. Almir ef. Pramenković. Na stotine vjernika prisustvovalo je džuma namazu.
Civilizacija savremenog doba nema potrebu za vjerom, ističe hfz. dr. Pramenković.

“Bez vjere u konačnu odgovornost za ljudska djela, nikakav moralan način života ne bi imao smisla. Ono što nam je poznato kao halal i kao haram – bez moralne odgovornosti ne bi imalo smisla. Čovjek je jedino biće koje je svjesno svoje egzistencije. Smisao čovjeka i njemu najveću vrijednost daje vjera u jednog Boga”, kazao je hfz. dr. Almir ef. Pramenković.

Nemoguće je osobu moralno odgojiti ako ne vjeruje u Sudnji dan, navodi hfz. dr. Pramenković.

“Vjernik mora biti odgovoran, jer je svjestan odgovornosti na Sudnjem danu. Ne postoji niti jedna institucija koja može izvagati i ispraviti ljudsko ponašanje, kao što to može vjera u konačnu odgovornost na Sudnjem danu. Čovjek koji vjeruje u konačnu odgovornost na Sudnjem danu – drugačije će se ponašati i ophoditi”, dodaje hfz. dr. Almir ef. Pramenković.

Samo vjera u Allaha i konačnu odgovornost mogu odgojiti čovjeka. On se ne dresira. Ona je svojstvena životinjama, a odgoj je svojstven čovjeku – završava hfz. dr. Almir ef. Pramenković.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here