ZSD i Matica bošnjačka upriličili promociju knjige “Na strani čovječnosti”

0
305

Matica Bošnjačka i ZSD organizovali su promociju knjige “Na strani čovječnosti” Ajše Hafizović Hadžimešić na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Publikacija je objavljena na engleskom jeziku (“On the Side of Humanity”), sa intervjuima svih sudija, tužitelja i istražitelja Haškog tribunala koji su od početka njegovog rada bili na strani žrtava genocida i u njihovo ime se borili za istinu i pravdu. Osim toga, u knjizi se nalaze i intervjui sa djelatnicima ICMP-a, UN-a, Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih. Promovirana je i u Haagu povodom 25. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjaci a u Srebrenici.

Knjiga objedinjuje jedan historijski kontekst uloge Haškog tribunala u dokazivanju genocida, ali i ulogu haškog naslijeđa u borbi protiv negiranja genocida, kroz intervjue onih koji su istraživali, dokazivali i presuđivali zločine genocida u Srebrenici.

Promociji su prisustvovale delagacije Mešihata IZ u Srbiji, UNINPa, Stranke pravde i pomirenja kao i predstavnici kulturnog i javnog života. Moderatorica je prof. Alma Rizvanović.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here