Muhamed Beganović: Magazin Qamar osmišljen je kao platforma koja afirmiše talentovane muslimane

0
1063

Bošnjak rodom iz Makedonije Muhamed Beganović godinama unazad izdavač je urednik magazina Qamar koji izlazi 4 puta godišnje i bavi se kulturom i društvom. Njegova glavna misija je afirmacija talentovanih muslimana. U austrijskoj prijestolnici Beču dosta je talentovanih ljudi koji su muslimani u gotovo svim oblastima. Cilj je razbiti strah austrijskog društva prema njima obzirom da, kako kaže, statistika svjedoči da skoro 60% austrijskog društva ne priznaje islam i osjeća strah od muslimana.

“Qamar je, ustvari, pokušaj da se razbiju sve te predrasude i taj strah. Pokazati društvu ko su to muslimani. Mi ne pišemo o temama koje se tiču religije, kako se treba klanjati, postiti, uzeti abdest. Smatramo da naši imami i naši džemati već na tome rade i to jako profesionalno i uspješno. Mi tretiramo teme, recimo, o našim muslimanskim preduzetnicima, o našim sestrama umjetnicama, našim filozofima, sportistima, njih nema u klasičnim medijima i mi sada sa njima pričamo, o njihovim talentima, prikazujemo šta to oni umiju, znaju. Na to se fokusiramo i na taj način probavamo taj suživot da prikažemo, da nismo ti neki “manijaci” koji žive u paralelna društva, već da smo itekako integrisani dio ovog društva i to nam je bio glavni cilj i fokus toga projekta”, ističe Beganović.

Ovaj magazin nudi mladim ljudima platformu kako afirmisati svoje talente i unaprijediti ih, navodi Beganović.

“Mi imamo u Qamar-u jedan dio koji se samo bavi literaturom i umjetnošću.Mi na taj način nudimo našim muslimanima platformu da iskažu svoje talente. To nam je jako bitno. Imamo tu dosta naših ljudi, bošnjačkog porijekla. Evo u zadnjem broju “komik” jedne vrlo talentovane, naše mlade umjetnice Esme Bošnjaković koja je na deset stranica nacrtala “komik” koji se bavi temom rukovanja, odnosno da li smije žena pružiti ruku muškarcu, ili muškarac ženi i to na jedan vrlo duhovit način. Imamo mi razne talente ovdje i sa magazinom Qamar probamo te naše talente da prikažemo”, ističe Muhamed Beganović.

Cijelu intervju pogledajte u večerašnje izdanju emisije Kutak sandžačke dijaspore na Sandžak TV sa početkom u 19h.

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here