Predsjednik BNF Austrije: Postojimo kako bismo jačali naš identitet u Austriji

0
893

Bošnjačka nacionalna fondacija u Austriji uspješno funkcioniše još od 2013. godine. Od nedavno u prostorijama Kulturnog cetra BNF-a u Austriji svako malo organiziraju se razne aktivnosti. Cilj je jedan – jačati svijest o onome što je bošnjačko. Prvi čovjek BNF-a u Austriji Muamer Džanković u intervjuu za Sandžak televiziju ističe da svestran i profesionalan tim čini okosnicu BNF-a, te da je lahko uspješno realizirati zacrtane ciljeve. Ako se mi ne budemo bavili sobom i jačanjem svog identiteta kroz razne projekte bitne za opstanak Bošnjaka, drugi će se pozabaviti nama na nepopularan način, istakao je Džanković.

“BNF je osmišljen kako bi podržao bošnjačke projekte u Austriji, ali naravno i šire u našoj domovini – BiH i Sandžaku. Prije toga smo ovdje u Austriji bili bazirani samo na džematske aktivnosti. Osjetili smo da je to premalo i da bismo se malo trebali pozabaviti i nacionalnim pitanjem koje je jako bitno za naš opstanak – kako dolje, tako i ovdje u Beču i Austriji. Tim povodom je i osnovana i do dan danas aktivno radi na okupljanju naših Bošnjaka sa svih strana”, istakao je Džanković.

Puno je projekata realizirano u prethodnom periodu. Korona virus nije uspio u mnogome da poremeti njihov slijed, ističe Džanković.

“Mi imamo naš kulturni centar koji se bavi životom naših aktivnosti. Naši projekti vezani su za očuvanje našeg bošnjačkog identiteta, kulture, običaja, edukacije mladih, pa smo eto i organizirali jednu ljetnju školu ovdje za mlade, organiziramo često promocije knjiga, prezentacije raznih projekata, sastanke privrednika, čak je i u osnivanju udruženje žena koje djeluje ovdje na našem nivou. Imamo svoje prostorije, prostorije Kulturnog centra. Jako mi je žao što sa nama nije mogao biti i direktor KC-a prof. Elnur Mujezinović, a prenosim vam selame od njega. Dakle, gledamo da upotpunimo sve te neke aktivnosti koje već nije neko pokrenuo, a koje nam fale ovdje, kako bi se eto približio naš život onom životu koji smo ostavili dole”, dodao je Džanković.

Posebna je saradnja sa Zajednicom sandžačke dijaspore i njezinim prvim čovjekom prof. Mithatom Mujovićem. Nekoliko je projekata realizirano, a očekuje se još mnogo sličnih.

“Saradnja sa predsjednikom ZSD-a prof. Mithatom Mujovićem je izvrsna. Puno bismo o tome mogli pričati. Mogu reći da smo posljednje dvije godine nekako svi kompletno bili zatvoreni iz razloga pandemije, međutim odmah nakon tog popuštanja imali smo već neke zajedničke projekte ovdje u našim prostorijama koje smo realizirali zajedno i eto mogu reći samo da zajedno možemo biti jači i još bolje organizovaniji”, završava Džanković.

Cijeli intervju pogledajte večeras na Sandžak televiziji odmah nakon Dnevnika.

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here