Otvoren novi džemat “Sandžak” u Beču

0
1476

U desetom bečkom okrugu otvoren je džemat “Sandžak”. Islamski kulturni centar Bošnjaka u austrijskoj metropoli Beču od danas je bogatiji za još jedan, ukupno peti džemat pod svojim okriljem.

Imam džemata prof. Nihat ef. Gegić uputio je riječi dobrodošlice prisutnim vjernicima i vakifima. Širok spektar aktivnosti očekuje džematlije, poručuje on. Bošnjaci u Beču još jednom su pokazali visok stepen svjesnosti podizanja vlastitih vakufa koje će, navodi Gegić, biti trajno dobro do Sudnjeg dana.
Svečanosti je prisustvovao predsjednik Mešihata Islamake zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Obraćajući se prisutnima poručio je da je ovakav poduhvat veliki uspjeh za Bošnjake u Beču, jer po prvi put imaju svoje vakufe koje će ostaviti budućim generacijama. Ono što u ime Allaha udijelimo, navodi muftija dr. Dudić, naći ćemo onda kada nam bude najpotrebnije. Onaj koji će “Allahu u zajam dati” biće ozarena lica na Sudnjem danu.

Predsjednik IKC Bošnjaka u Beču prof. Mithat ef. Mujović tom prilikom je istakao da Bošnjaci u Beču ponosno i uzdignute glave mogu svjedočiti da su ušli u red onih koji grade i održavaju Božoje kuće. Ovo je veliki poduhvat, a budućim generacijama ostavljen je jasno trasiran put kojim će ponosno nastaviti hoditi.

Predsjednik džemata hadži Jusuf Numanović poručio je da je ponosan na sve vakife, te da je ovaj uspjeh zajednički.

Muftija Dudić uručio je zahvalnice hadži Jusufu Numanoviću ispred džemata “Sandžak” i predsjedniku Zajednice sandžačke dijaspore i IKC Bošnjaka u Beču prof. Mithatu Mujoviću.

Nakon svečanog dijela otvaranja džemata hutbu je održao i džuma namaz predvodio muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Večeras sa početkom od 19:30h biće održana tribina za sve Bošnjake austrijske prijestolnice.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here