Premijera filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava” – Obilježena 9. godišnjica BKZ Luksemburga

0
711

Tačno na 76. godišnjicu likvidacije bošnjačkog istaknutog domobrana za područje Bihora, Mulla Osmana Rastodera (23/01/1946), u Luksemburgu je održana premijera dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”. Premijera je upriličena u okviru obilježavanja devete godišnjice osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Luksemburga u čijoj produkciji je film sniman tokom zadnje dvije godine.

Svečana sala TRAMSSCHAPP u Luksemburgu, bila je premala – uslijed propisanih sanitarnih mjera, da primi sve one koji su željeli prisustvovati skupu. Kao što je prije mnogo decenija okupljao oko sebe Bošnjake s ciljem odbrane života, časti i topraka, Mulla Osman Rastoder ponovno je razlogom njihovog okupljanja u Luksemburgu. Uz Bošnjake i Bošnjakinje koji žive i rade u Velikom vojvodstvu, svečanosti su prisustvovali i bošnjačke delegacije iz susjednih zemalja, te iz matične Bosne i Sandžaka.

Nakon prisjećanja na akademika muftiju Muamera ef. Zukorlića i odavanja mu omaža, prisutnima je dobrodošlicu izrazio predsjednik BKZ Luksemburga, Hajrudin Hadrović. Prisutne je također poselamio i poželio im dobrodošlicu Ekrem Ećko Rastoder, u svojstvu najstarijeg Mulla Osmanovog saplemenika prisutnog u dvorani.

Zatim se prisutnima kratko obratio autor filma, Avdo Huseinović, praveći na taj način uvod u samu projekciju filma.

Uslijedilo je jednoipočasovno emitovanje filma, uz veliku pažnju publike. Po završetku projekcije, spontani dugi aplauz i ustajanje iz stolica bio je najbolji pokazatelj de je Avdo napravio još jedno filmsko remek djelo.

U zadnjem dijelu programa, upriličena je dodjela priznanja “Mulla Osman Rastoder”Almiru Muratoviću, predsjedniku Bošnjačkog kulturnog centra “Sandžak” u Petnjici i koordinatoru Centra za humanitarni rad “Hajrat”. Ovo istaknuto priznanje također je odmah po svom osnivanju ustanovila BKZ Luksemburga, te je Muratović deveti po redu laureat ovog priznanja koje se uručuje u vidu pozlaćenog dukata s likom Mulla Osmana i plakete na kojoj stoji ispisano – SVAKI BOŠNJAK JE ODGOVORAN ZA DRUGOG BOŠNJAKA.

Na kraju, prisutni Bošnjaci Luksemburga i dijaspore zamolili su Almira Muratovića da prenese selame svim aktivnim političkim subjektima na Bihoru, a uz selame i molbu ili bolje rečeno apel, da što prije pokrenu proceduru rehabilitacije Mulla Osmana Rastodera kako bi se ispravila velika historijska nepravda prema čovjeku zaslužnom za opstanak bošnjačkog življa u tom dijelu Sandžaka, i ne samo nepravda prema njemu, već i prema pripadnicima njegovog naroda.

Premijere filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava” uskoro će biti upriličene u Petnjici, Rožajama, Novom Pazaru i drugim sandžačkim gradovima, zatim na Kosovu, u Makedoniji, te u Sarajevu i drugim bosansko-hercegovačkim gradovima. Nakon toga, počeće se premijerno emitovanje filma na televizijama.

BKZ Luksemburga najavila je na kraju ponovnu saradnju sa Avdom Huseinovićem na snimanju novog dokumentarnog filma o čijoj tematici i sadržini će javnost biti uskoro upoznata.

IDENTITET.LU

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here