Enes Nuhović: Mi živimo za Sandžak

0
497

Šta za vas znači Sandžak?

Za mene Sandžak znači zov predaka i jedno parče zemlje od kojeg smo postali i danas hodamo svuda po svijetu ponosno i dostojanstveno.
Sandžak je isto tako jedna velika ljubav koju čuvamo i nosimo u našim srcima, izvor sa kojeg se napajamo i čuvamo kao oazu u pustinji.

Kroz vijekove pretrpio je svašta, ali je opstao i ostao ponosan. Njegovo svjetlo nas prati gdje god da smo u svijetu…

Pravo je čudo kako je Sandžak opstao između Srbije i Crne Gore i još uvijek se odupire svim izazovima i poteškoćama.
Bihor kao i Pešterska visoravan izrodile su naše najbolje sinove i kćeri koji još uvijek spavaju na jedno oko i čuvaju našu zemlju i prostor za naše buduće generacije i nas koji smo morali napustiti naš voljeni Sandžak. Danas smo mi u svijetu najbolji ambasadori Sandžaka i Bosne ponosne, svojim poštenim radom i zalaganjem dajemo svoj doprinos u zemljama koje su nam dale šansu da ostvarimo svoje ciljeve i dajemo svoj maksimum u svim sferama društva.

Opišite nam radost u srcu kada krenete put svog rodnog Sandžaka.

Mi živimo i radujemo se danu kada odlazimo za Sandžak, već u samom putu nestaju svi bolovi i poteškoće, dobijamo snagu i energiju da stignemo što prije da ugledamo i zagrlimo naše najmilije, dan kada prodišemo punim plućima i uživamo u svim prirodnim ljepotama Sandžaka i toplini našeg gostoprimljivog čovjeka. To su trenuci i momenti koji traju na tren i prođu brzo, mi bi da to bude vječnost i da nas ta snaga i pozitivna energija nosi do kraja života, do beskraja.

Sandžak i Bosna – jedna duša, a dva tijela.

Bosna je matica svih Bošnjaka i duh Bosne i Hercegovine živi u svima nama i on se prostire od Cazina do Novoga Pazara, to su stare granice Bosne i Hercegovine.
Sandžak kao “porobljena” zemlja je, nažalost, otrgnut od svoje matice ali mi Sandžaklije nikada nećemo prestati da sanjamo i volimo svoj duhovni centar i svoju maticu. Isto tako uvažavamo integritet i suverenitet zemlje u kojoj smo rođeni.
Slobodno možemo kazati da u cijelom okruženju Sandžak je jedini iskreni i pravi prijatelj BiH, što smo i dokazali i uvijek dokazujemo svojim djelima i svakom vidu pomoći i ljubavi prema našoj braći i sestrama preko rijeke Drine.

Vaša poruka Bošnjacima povodom Dana Sandžaka.

Prije svega želim čestitati Dan Sandžaka svim Sandžaklijama širom svijeta, ma gdje oni bili, a poruka je sljedeća:
“Nikada nemojte prestati da vjerujete u svoje snove, jer svaki san je ostvarljiv kao i naš san o slobodnom Sandžaku”.

Autor: Enes Nuhović
Priredio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here