Nihat-ef. Gegić: Nemoj da te zanese bogatstvo

0
553

Na temu: “Nemoj da te zanese bogatstvo”, na hutbi je govorio glavni imam IKC Bošnjaka u Beču Nihat-ef. Gegić.

Najbitnije je biti zahvalan Gospodaru na onome što nam je već podario. Tako je i Poslanik a.s. savjetovao svije ashabe. 

“Budi zahvalan na onome što ti je Allah dao, pa će ti Allah dati još više i iskoristit ćeš ga na najbolji način, vidjet ćeš mu hair i bićeš zadovoljan u onome što imaš”, kazao je Nihat-ef. Gegić. 

Blagodati koje nam je podario Gospodar su potpune tek onda kada ih podijelimo sa drugima i u njima na taj način uživamo. 

“Kazao je Poslanik s.a.w.s:” Insan kada prvo ustane pa pomisli o dunjalučkim stvarima i bogatstvima, Allah dž.š. će mu dati pune ruke posla a da on neće biti zadovoljan u onome što ima”. Imate danas zaista takvih primjera mnogo. Čovjek ne zna šta ima, ali ne zna da uživa u tome. Vidiš ga da je potišten. Zašto? Zato što treba više da zahvaljuje Allahu na tome što ima. Mnogo trčimo, slabo imamo vremena za sebe i svoje porodice, ali nikako da nam to donese neku posebnu sreću”, dodao je Nihat-ef. Gegić. 

Naša stremljenja trebaju ići u dva smjera traženja od Gospodara. Uvijek trebamo tražiti i dunjalučko, ali i ahiretsko bogatstvo. Uvijek moliti Allaha da bude zadovoljan nama, te da dostignemo Njegovo zadovoljstvom na Sudnjem danu. Samo tako će naše zadovoljstvo biti potpuno i na dunjaluku.

“Tome nas uči i Poslanik naš koji kaže:”Budi zahvalan na onome što ti je Gospodar od dobra dao, bićeš najsretniji čovjek na dunjaluku”, istakao je on. 

Cijelu hutbu možete pogledati i poslušati na linku u nastavku.

https://youtu.be/2QeNQbqLQ9U

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here