Žrtvuj sebe na putu istine

0
699
Haris ef. Kalač

Imam IKC Sandžak u Dortmundu Haris ef. Kalač održao je hutbu na temu: “Žrtvuj sebe na putu istine”. Posebno istakao činjenicu da se prave ljudske vrijednosti poput istine često u današnjem vremenu potpuno suprtono tumače, pa je svaki onaj koji se bori za nju predstavljen kao neprijatelj ili opasnost.

“Onaj koji govori i promovira istinu, koji se bori za istinu u ovom vremenu on je opasnost, on je onaj koji izdaje, on je taj koji je lažljivac i obmanjuje. Uz sve to, imamo kompletnu ovodunjalučku aparaturu koja je usmjerena ka takvim ljudima koji se bore za istinu. Poslanik a.s. nam je spomenuo u svom govoru da će prije Sudnjega dana doći godine obmane, a u tim godinama će se lažljivac smatrati čovjekom koji govori istinu, a onaj koji govori istinu smatrati lažljivcem. Onaj koji bude povjerljiv, nastavlja Poslanik a.s, on će se smatrati izdajnikom, a onaj koji je sklon izdaji – daće mu se emanet koji će nositi i ljudi će znati da je izdajnik, ali će ga smatrati povjerljivim. Tada će progovoriti “Ruvejbida”. Upitaše ashabi Poslanika a.s. ko su oni, na šta on odgovori da su to veliki glupaci, maloumnici koji će govoriti u ime cijelog jednog naroda. Pogledajte kako je Poslanik s.a.w.s. kroz par rečenica opisao vrijeme koje će doći pred Sudnji dan. Pa zar to nije ovo vrijeme, draga braćo?”, istakao je Haris ef. Kalač.

Oni koji se u tom vremenu budu držali čvrsto Allahove vjere i budu naoružani saburom, imat će nagradu kao pedeset šehida.

“Nikada ovo nemojmo zaboraviti. Kad god dođu teškoće i nastupe fitna i smutnja, neka ove riječi Poslanika a.s. budu motivacija da istrajemo na tom putu. Onaj čovjek koji bude strpljiv na istini, na pravdi,  u momentima fitni i momentima smutnji i na tom putu preseli ima nagradu 50 šehida i to ne iz vremena u kojem živi, nego iz vremena ashaba koji su živjeli sa Poslanikom s.a.w.s. Mnogi misle kada se prihvate Allahove vjere da će sve biti med i mlijeko i potaman. Hoće, itekako će biti, ali sa čvrstinom vjere dolazi i žestina iskušenja. I znajte, na najvećim iskušenjima su bili poslanici, pa onda oni koji su bili bliski njima, pa onda oni koji su bliski njima. Što budemo čvršći u Allahovoj vjeri imat ćemo mnogo žešća iskušenja, ali je tu manifest Allahove Ljubavi i Milosti. Manifest Allahovog zadovoljstva i Njegove bliskosti sa Svojim robovima. I nemojmo da zaboravimo da svaka poteškoća donosi sa sobom objelodanjenje istine i neistine, pravde i nepravde. Kad nam je lijepo svi smo pravedni, svi smo braća i svi jedni druge želimo da pomognemo, međutim Gospodar nebesa i zemlje kaže: “Zar misle oni koji kažu: “Allah je Gospodar naš i mi vjerujemo u Allaha” da neće biti iskušani? Stavljali smo na kušnju i one koji su prije njih bili da bi Allah obznanio one koji istinu govore i koji su istinoljubivi i da bi obznanio one koji su lažljivci”. Kada dođe težina iskušenja, onda znajte braćo moja, Allah dadne da se odvoji ono čisto od nečistog, ono što je istina od neistine, da se odvoji pravda od nepravde”, kazao je Haris ef. Kalač. 

Cijelu hutbu poslušajte na linku u nastavku teksta. 

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here