U Bielefeldu upriličeno Bajramsko sijelo – Zukorlić: Čuvajte džemat, to je baklja vjere

0
760

Islamska zajednica Bošnjaka Njemačke, džemat Bielefeld upriličili su Bajramsko sijelo. Bogat kulturno-umjetnički program i posebni gosti ovu noć učinili su nesvakidašnjom za Bošnjake Bielefilda. Gost večeri bio je akademik muftija Muamer Zukorlić, koji se i obratio prisutnima. Medijski pokrovitelj manifestacije je Sandžak televizija.

Na samom početku prisutne je poselami i poželio im dobrodošlicu imam džemata u Bielefeldu Muhamed ef. Fetić.

“Ovakva sijela imaju za cilj da u nama probude radost i veselje, ponos i dostojanstvo što smo muslimani, Bošnjaci, što pripadamo jednoj kulturi i tradiciji koja posebno odsijava u šeher Bosni i Sandžaku. Vi dobro znate da dijaspora u prijevodu znači muhadžirluk i da smo se svi ovdje iselili iz svojih mjesta rođenja, iz svojih domova po raznoraznim osnovama, uzrocima i povodima, ali su naši Bošnjaci sačuvali u svojim srcima, svojim domovima i životima ono glavno, a to je nit povezanosti sa vjerom, kulturom, nacijom i identitetom. Na to sam ponosan i hvala Vam što ste to još jednom posvjedočili”, ističe Muhamed ef. Fetić.

Predsjednik džemata Haris Mulić obratio se prisutnima istakavši važnost džemata, sloge i zajednice, zahvalivši se pritom gostima koji su došli iz Sandžaka, Bosne i Hercegovine i cijele dijaspore da budu dio ove manifestacije.

“Ovakve manifestacije postaju tradicija i meni je drago da smo iz godine u godinu sve više svjesniji da je džemat najbolje mjesto za našu djecu i nas. Pozivam vas da budemo još jači, da nas ima još više, jer mi imamo emanet prema budućim generacijama”, ističe Haris Mulić.

Momak lijepog glasa, mujezin Begove džamije u Sarajevu Mirza Ganić prisutne je počastio učenjem odlomka iz Časnog Kur’ana, a nakon njega mekteblije džemata u Bielefeldu otpjevali su ilahiju posvećenu svom efendiji koji ih podučava vjeri i koji im je kao drugi otac.

Posebni gosti dolaze iz Sarajeva. Studenti Fakulteta islamskih nauka osnovali su Hor Derman, te svojim milozvučnim glasovima raduju vjernike širom domovine i dijaspore. Ilahijama i kasidama, te sevdahom ovu noć učinili posebnom.

Izvođač duhovne muzike iz Novog Pazara Hamza Škrijelj uz pratnju hora Derman otpjevao je numere “Selam ummete” i “Strijela sudbine”, da bi prvi dio programa zatvorio mladi Ensar Latifović učenjem odlomka iz Kur’ana.

Nakon pauze uslijedio je drugio dio manifestacije koji je otvorio Ahmed Mešić ajetima iz Kur’ana.

Svebošnjački lider, čovjek koji je uveo novu kulturu na političkoj sceni Srbije, narodni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja akademik muftija Muamer Zukorlić posebni je gost manifestacije.

U obraćanju prisutnima gost večeri akademik muftija Muamer Zukorlić je istakao da daljina od svoje domovine koju Bošnjaci trpe u dijaspori budi veću svijest o svom domovinskom prostoru.

“Onda kada je našoj domovini bilo najteže, najveća pomoć stizala je iz dijaspore, što potvrđuje tu svjesnost”, istakao je akademik Zukorlić.

Zahvalnost je jedna od suštinskih vrijednosti vjere, ističe muftija Zukorlić.

“Ko nije zahvalan ljudima nije zahvalan ni Bogu. Zaista je tako, jer je zahvalnost dio vjere. Kad hoćete da saznate kakav je neko čovjek, samo mu učinite dobro i pustite ga. Ako je dobar čovjek onda će on biti zahvalan, pa će se truditi da vam na to dobro još boljim uzvrati, ako je loš čovjek biće obratno. Imate slučaj takav oko izdaje Islamske zajednice. Oni koji su me najžešće napadali su bili oni kojima sam pomogao, pogotovu oni mlađi. Kad biste imali uvid u arhivu Islamske zajednice vidjeli biste da sam baš ja bio taj koji sam davao preporuke takvim ljudima. Kažu mi neće da ga upišu na fakultet sa strane bez tvoje preporuke. I ja sam im davao preporuke. Kažem sekretaru da pripremi sve kako ide oko preporuke, da se to lijepo nakiti i nafali, on bi mi rekao pa kako njemu kad znaš ko je i kakav je, a ja sam govorio nema veze, tu postoje dvije stvari. Allah daje konačni sud, a ne mi, a druga stvar je što želim da vidim zaista kakav je, jer ponavljam vam, učinite nekom dobro i vidjet ćete kakav je neko čovjek”, kaže Zukorlić.

Zukorlić je poručio prisutnima da se treba čuvati džemat.

“Džemat je baklja vjere, to je čistota morala, duše, čistota svakog od nas. Džemat je jedina prava šansa da sačuvamo svoje porodice i sebe. Zamislite našu dijasporu bez džemata. Ovaj džemat ima šansu da raste, valja sa ljudima raditi, predstaviti ljudima našu misiju i ideju. Pozivajmo i one koji nisu dio džemata, jer ne zaboravite i mi smo možda nekad bili van džemata. Sjetimo se toga”, poručio je Muftija.

Nakon obraćanja prisutni su imali prilike nabaviti za sebe primjerak Muftijinog djela “Drevna Bosna”, a akademik Zukorlić potpisivao je knjige.

Do kraja večeri prisutni su uživali u izvjedbama sevdaha.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO : SANA

 

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here