Džemat Et-Taqwa organizirao hatmenski ispit za polaznike mekteba

0
906

Islamski kulturni centar Bošnjaka u Beču-džemat Et Taqwa organizirao je hatmu (učenje Kur'ana) kao krunu svega onoga što su djeca naučila u prethodnom periodu.

Program je počeo učenjem odlomka iz Kur’an Časnog kojeg je proučio Muamer Murić. Nakon čega se prisutnima obratio imam ovog džemata Mesud ef. Zukorlić koji je ovom prilikom istakao da je zadovoljan kako ovaj džemat opstaje i kako funkcionira ističući da je za tri godine svog postojanja napravio velike uspjehe.

“Ovaj džemat funkcionira već tri godine i mi sada imamo plodove tog truda i zalaganja. Ovo je kruna sviju nas, kako i ne bi bila i kruna kada je Poslanik s.a.w.s., kazao da su djeca kruna i nama zaista većeg ponosa nema od ovoga.” -istakao imam džemata Et-Taqwa.

Hatmenski ispit su polagali polaznici mekteba koji su ovom prilikom pokazali koliko su oni ovdje naučili.

Gosti koji su prisustvovali ovom programu jesu predsjednik IKC-a Mithad ef. Mujović, glavni imam IKC-a Nihad ef. Gegić, imami drugih džemata kao i roditelji ove dječice.

“Povod da se ovdje okupimo zaslužuje posebne selame i ja se želim zahvaliti prvo omladini jer su oni ukras našeg svijeta i oni su razlog što smo se večeras okupili ovdje. Posebne čestitke i roditeljima, naravno ovo sve ne bi bilo ovako lijepo organizirano da nije našeg ef. Mesuda i mualima koje su odvojile svoje vrijeme i trud kako bi mi danas uživali u programu. Sve ovo ne bi bilo lijepo prenešeno da nije naše ekipe STV koji su pored mnogih obaveza ovdje došli kako kako bi ovu prelijepo atmosferu prenijeli ostalima.” -istakao glavni imam IKC-a Nihad ef. Gegić.

“Mi smo ovdje zbog ove naše dječice, koja su naši cvjetovi, cvjetovi Islamske zajednice i mi smo ti koji će ih naučiti da časno nose Bajrak i da ga tako časno predaju i generacijama posle njih. Roditelji koji odvoje vrijeme da dovedu djecu u džemat čeka nagrada na budučem svijetu. Mi imamo tri stanice kako bismo sačuvali ono što je najčasnije a to je vjera. Prva stanica jeste porodica, ukoliko svoju porodicu usmjerimo na pravi put i njima posvijetimo pažnju, bit će nam lakše sljedeće stanice. Druga naša stanica jesu Allahove kuće, tj. naše džamije i naši džemati. Trebamo svi izaći u susret mualimama i svima onima koji podučavanu djecu, jer njihov zadatak nije nimalo lak i treća stanica jeste izgradnja ambijenta i tu moramo svi da učestvujemo. Ne smijemo nikada zaboraviti ulogu naših predjsednika džemata jer ti ljudi rade bez prekida i daju sve od sebe da ovo opstane.” -kazao predsjednik IKC-a Mithat ef. Mujović.

Ovaj džemat ima i svoj hor koji postoji već par mjeseci i koji se ovom prilikom predstavio prisutnima. Predsjednik ovog džemata se obratio prisutnima naglašavajući da se nada da će polaznika u idućoj godini biti u većem broju.

Na ovom skupu je proučena hatme dova, nakon čega su svršenicima hatme dodijeljene diplome i pokloni. Roditelji polaznika mekteba su u restoranu ovog džemata upriličili posluženje za sve prisutne goste.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here