Muftija Dudić u posjeti džematu Bošnjaka s Kosova u Valizelenu

0
426

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić u posjeti džematu Bošnjaka s Kosova. Srdačno dočekan s akšam namaza klanjao s džematlijama  koji neprestano ističu njegovu privrženost Bošnjacima s Kosova čak i prije preuzimanja dužnosti muftije.

Potom uz učenje Kur'ana mladog Ensara Latifovića muftija Dudić održao predavanje, kako kaže imam Muamer ef. Elezi, i pored brojnih poziva muftija odlučio biti s Bošnjacima s Kosova. Kako su danas uručene diplome FIS-a da čini hizmet islamu i muslimanima lično ef. Eleziju pred njegovim džematlijama uručio diplomu mastera teologije.

Atmosfera prepuna emocija koju je dodatno upotpunio mladi Laltifovic podsjećajuci na Meku i Medinu što je kaže muftija prilika da oni koji su prilici večeras zanijete da budu gosti Allaha dž.š. Ponoseći se borbom za očuvanje bošnjačkog identiteta večeras je bas u ovom džematu da bi sebe i sve ostale u danima kad se uzurbano pripremamo da na dostojanstven način dočekamo Ramazan zavirimo i u svoju dušu jer iako smo se malo otuđili ili udaljili od pravog puta idealna je prilika da se podsjetimo da vjernik ne smije gubiti nadu u Allahovu milost. Ovo je vrijeme da se okrene nova stranica i počne novi način života. U ovom džematu čini dovu da se ukabuli hizmet za sve što čine za muslimane i gdje daleko od svoje zemlje iz koje su otišli jer su morali i da ovaj džemat bude most za ulazak u džennet.

Iman je nešto najvrijednije kod čovjeka a iskreno vjernici su oni kad se spomene Allahovo ime njihova srca zatrepere. Tešeko, kaže Muftija, onom muslimanu koji ne osjeti ništa u svom srcu na spomen Allahova imena. Poručuje uvijek i na svakom mjestu oslonite se na Allaha.

Osobina vjernika klanjanje namaza i dijeljenje zekjat, podsjeća muftija Dudić. O tome kakve su nam porodice i iman treba voditi računa a  džemat je za to temeljna institucija, kaže između ostalog muftija Dudić u posebnoj atmosferi među džematlijama Bošnjaka s Kosova.

Dok ne budete imali svoj džemat neće biti prosperiteta i onoliko koliko se izdvaja za svoju djecu treba izdvojiti za džemat. Sve u njega uloženo bit će sadaka. Sve što možemo mi iz Sandžaka stojimo na raspolaganju, poručio predsjednik Mešihata.

SANA – A.Sofić

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here