Dani Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) u Švicarskoj

0
459

U subotu, 12. aprila 2014. godine Zajednica sandžaćke dijaspore za Švicarsku na čelu sa gospodinom Faikom Gegićem upriličila je zajedničko druženje i večer u džematu Wetzikon. Poziv je upućen svim Bošnjacima sa područja Sandžaka i šire. U prigodnom programu koji je sa djecom pripremio imam Ramiz ef. Hamidović prisutni su ili priliku da se opuste i a ujedno i da se druže međusobno, upoznaju, razmjenjuju iskustva. Na ovoj manifestaciji bili su prisutni džematlije iz džemata «NUR» iz Ebikona, džemat Goldeu, kao i iz ostalih džemata širom Švicarske.

U prostorijama džemata «NUR» – Ebikon, uz pomoć Zajednice sandžačke dijaspore, realizovana je tribina pod nazivom «Uloga i vaznost dijaspore u ocuvanju identiteta Bosnjaka» na kojoj su ucestvovali:
Faik Gegić, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore za Švicarsku, koji je prisutne upoznao sa radom i djelovanjem, ciljevima i aktuelnim projektima organizacije na čijem je čelu. On je također govorio o aktulenim projektima i pozvao prisutne da se sa svojim idejama, prisustvom, konkretnom podrškom u uključe u rad Zajednice sandžačke dijapsore.

Alen Duraković, profesor religijske pedagogije, govorio je o važnosti samoorganizovanja u cilju samopredstavljanja i samopomoći, potrebi definisanja konkretnih ciljeva i djelovanja, sve u cilju osnaživanja institucije dijaspore koja će u svakom momentu biti u mogućnosti pomoći Bošnjacima. Kroz finansije, investiranje, lobiranje business sektora u zemljama u kojima žive, uspostavu prijateljskih i političkih veza sa aktuelnim političkim predstavnicima i načelnicima kantona u Švicarskoj ali i u ostalim zemljamaEU gdje žive Bošnjaci.

Senad Sejdović, zamjenik predsjednika Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) za Švicarsku, prisutne je upoznao sa radom i djelovanjem Bošnjačke nacionalne fondacije, kao i aktulenim aktivnostima poput «Kampusa bošnjačke omladine» i ujedno pozvao pristne da se aktivno uključe u rad i razvoj nacionalne fondacije Bošnjaka.

Donijet je zaključak da je potrebno a shodno mogućnostima, organizovati više druženja i tribina a u cilju međusobnog upoznavanja i osnaživanja džemata, dijaspore i promovisanja sopstvenog identiteta.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here