Intervju Hazbije Kalača za “Vijesti”: ZUKORLIĆ NAS UČI DOSTOJANSTVU

0
518

hazbija kalacPodgorica – Bošnjaci i ostali narodi u Crnoj Gori nemaju dovoljno slobode, jer partija Vladajuće koalicije drže crnogorsko društvo pod potpinom kontrolom, izjavio je Hazbija Kalač predjednik Bošnjačke kulturne zajednice i jedan od osnivača nove bošnjačke partije.

On je potvrdio da je predat zahtjev za registraciju partije pod nazivom “Bošnjačka demokratska zajednica BDZ” navodeći da će se ova stranka zalagati za prekograničnu regiju Sandžak. Kalač je kazao da će ostali stavovi stranke biti poznati nakon konstituisanja partijskih organa.

„Moj lični stav je da i Bošnjacima, ali i ostalim narodima u Crnoj Gori, treba mnogo više slobode. Mi danas imamo stanje potpune kontrole crnogorskog društva od strane političkih struktura okupljenih u vladajućoj koaliciji koje nastoje održati ovo stanje do sudnjega dana. To je strašna i sumorna poruka koju nam režim šalje. Za slobodu se treba i valja boriti“, kazao je Kalač u razgovoru za „Vijesti“.

 

Do sada je u crnogorskoj javnosti bilo puno nepoznanica o zahtjevima za autonomiju Sandžaka. Vi ste prvi političar koji se otvoreno zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju. Šta pod tim podrazumijevate?

Prema mom mišljenju prekogranična regija je interes kako Sandžaka kao regiona koji se prostire na teritoriji Crne Gore i Srbije, tako i ovih dviju država, jer se radi o regionalizmu kojeg i sama Evropa podrazumijeva kada nas zove u procese integracija.

Dakle ništa posebno i ništa neobično. Prekogranična regija po modelu već poznatih evropskih regija, uvažavajući i neke specifičnosti sandžačke regije, doprinosi da se ovaj balkanski prostor učiniti kompatibilnim evropskim vrijednostima a da istovremeno ne izgubi na posebnosti.

Evropske integracije uostalom i podrazumijevaju proces sabiranja različitosti na način da one ne strče već se uklapaju u prepoznatljivu evropsku kulturu različitosti.

 

Iza Bošnjačke demokratske zajednice stoji sandžački muftija Muamer Zukorlić, sa kojim ste i sami sarađivali. Koliko će muftija uticati na stranku koju osnivate?

Kada pričam o muftiji Zukorliću, iznosim lični stav, jer jer partija još formalno nije registrovana.

Zukorlića doživljavam nacionalnim resursom jer je svim što je učinio za Bošnjački narod pokazao da on to uistinu i jeste. On je učinio mnogo, jer je progovorio glasom slobodnog čovjeka, i mi danas znamo kako treba stajati ponosno i dostojanstveno upravo na njegovom primjeru.

U tom smislu je muftija Zukorlić Bošnjacima ali i ostalim narodima postavio standard dostojanstva ispod kojeg se ne smije ići. To je izuzetno važno.

 

Ali jedan dio javnosti smatra Zukorlićeve stavove radikalnim…

Ako se vratimo na njegove izjave i stavove, nećemo naći ništa što je jezik mržnje, jezik netolerancije ili bilo šta što remeti suživot u različitosti.

Naprotiv, sve njegove izjave, sva njegova zalaganja, sve što je ostvario kroz institucije koje predvodi, pokazao je kako treba graditi suživot u različitosti na opšte zadovoljstvo svih.

Naravno, u praksi se dešava da ga razni režimski mediji žele prestaviti sasvim drugačije, i na žalost u tome i uspijevaju.

Ali, to je pitanje neslobode medija, odnosno namjere režima da sakrije svoje opake namjere u vezi sa Bošnjacima sa ovih prostora, i onda svim sredstvima i po svaku cijenu ga žele prestaviti kao nekoga ko remeti građanski miri i izaziva tenzije.

 

Da li je nova bošnjačka partija suštinski bliža Srbiji?

Partija koja je u osnivanju ni po  čemu ne može biti bliža Srbiji, prosto to nije logično.

Program ove partije čuva interese države Crne Gore, ali one slobodne Crne Gore, i ničim za šta se zalaže, Crna Gora ne može biti ugrožena, naprotiv, naš cilj je sloboda i puna afirmacija našeg naroda, što podjedanako podrazumijeva slobodu svih drugih naroda.

 

Poznati ste kao kritičar veza Bošnjačke stranke i reisa Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića. Po čemu se te veze razlikuju od vaše saradnje sa Zukorlićem?

O odnosima drugih partija sa islamskom zajednicom u Crnoj Gori, kao i o problemima unutar Islamske zajednice u Crnoj Gori, smatram da je za sada rano govoriti. O tome će tek biti riječi kada se partija konstituiše i kada njeni organi zauzmu stavove po nekim tekućim pitanjima.

 

Da li će BDZ, nakon što dobije rješenje o registraciji, učestvovati na izborima u Petnjici?

Proces konstituisanja partije se ne završava registracijom kod nadležnog ministarstva. Nakon toga slijedi izborna skupština, izbor organa partije koji će se odrediti po svim važnim pitanjima, među kojima je i pitanje izbora u Petnjici.

(Izvor: A.S., novine „Vijesti“, 20.09.2013., strana 3.)

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here