Džemat u Iverdonu obilježio dvadesetu godišnjicu rada

0
607

U prisustvu oko 1500 Bošnjaka koji rade u švicarskom gradu Iverdon, džemat u ovom gradiću impozantnom svečanosti, 14.09.2013. godine, obilježio je 20 godina od osnivanja i uspješnog rada.

Ovom svečanosti označen je i početak nove faze djelovanja bošnjačke dijaspore obzirom da su u proteklom  periodu sve njihove brige i nade bile usko povezane za rješavanje svog radnog statusa i obnovu porušenih kuća u Bosni i Hercegovini. „Danas sam ispunjen posebnom radošću i ponosom jer smo ispunili svoje emanet. Od protjerane i raseljene skupine Bošnjaka mi smo uspjeli napraviti uspješan džemat koji je našao snage i načina da kupi prostor kojeg smo uredili kao džamiju i uz to pomogli brojnoj našoj rodbini, mnogim našim džematima u Bosni i Hercegovini. Večeras obilježavamo dupli jubilej: desetu godišnjicu od kako smo kupili našu džamiju i dvadeset godina postojanja džemata“ – kazao je imam džemata u Iverdnou Besim-ef. Hrnjić.

Na svečanosti okupljenim vjernicima su se obratili i predsjednik džematskog odbora Muharem Smajić, glavnim imam Islamske zajednice Bošnjaka u Švicarskoj Jasmin-ef. Demić, potpredsjednik IZB u Švicarskoj Džemal-ef. Fišek, izaslanik reisu-l-uleme mr. Husein-ef. Kavazovića, šef Ureda za dijasporu mr. Mirsad-ef. Kalajdžić i predstavnici Muslimansko-kršćanskog dijaloga i prijateljstva iz Iverdona. S posebnom pažnjom okupljeni su slušali poruke koje im je tim povodom uputio sandžački muftija Muamer-ef. Zukorlić.

U nadahnutim svečanim govorima najčešće su isticane potrebe očuvanja bošnjačkog dostojanstva i ponosa. U tom smislu akcentirane su potrebe očuvanja duhovnih i nacionalnih vrijednosti. „Primjer vašeg džemata jedan je od čvrstih dokaza da se Bošnjaci širom svijeta nastoje okupiti oko svojih vjerskih i nacionalnih vrijednosti. Vi se u džematu svakodnevno družite i jačate svoje vjerske, kulturne i tradicijske veze. Stoga se i dalje trebamo boriti da podržavamo ono što nas spaja i boriti se protiv svega onoga što razdvaja Bošnjake“ – poručio je izaslanik reisu-l-uleme mr. Mirsad-ef. Kalajdžić.

Sandžački muftija Muamer-ef. Zukorlić je u svom obraćanju naglasio kušnje koje opterećuju ukupno vjerničko biće Bošnjaka u svim krajevima svijeta. Otuđenje od svojih nacionalnih vrijednosti Muftija je protumačio kao smišljen politički program kroz koji je Bošnjacima bilo dozvoljeno da se ismijavaju tim vrijednostima poput izbora imena u dobro poznatim vicevima i pošalicama. Cilj tog procesa prema njegovim riječima bio je da Bošnjaci svojevoljno pristanu da sami ismijavaju sami sebe i svoje autoritete, da bi nas pripremili na golgote koje su nam se desile tokom svjetskih ratova i u posljednjoj agresiji. „Braćo i sestre, Bošnjaci i Bošnjakinje, dosta je sto godina ropstva i poniženja“ – kazao je muftija Zukorlić.

Svi govornici tokom svečanosti isticali su sudbonosnu važnost predstojećeg popisa stanovništva u BiH u kojem bi Bošnjaci morali biti krajnje ozbiljni i odgovorni. U programu svečanog obilježavanja dvadesete godišnjice postojanja džemata u Iverdonu nastupili su sarajevski hor Er-Rejan i KUD Iverdon.

20 godina u Iverdonu (1) 20 godina u Iverdonu (2) 20 godina u Iverdonu (3) 20 godina u Iverdonu (4) 20 godina u Iverdonu (5) 20 godina u Iverdonu (6)

Hasan Eminović

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here