Saopćenje ZSD u povodu četrdesetominutnog maltretiranja čelnika ZSD od strane crnogorske policije

0
569

logo zsdZajednica sandžačke dijaspore ZSD izražava duboku zabrinutost zbog torture koju su potpredsjednici naše organizacije Ahmed Ahmatović i Šefadil Ličina doživjeli od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore 6. 8. 2013. godine u Bijelom Polju.

Čelnici ZSD-a su u Bijelom Polju prisustvovali promociji nevladine organizacije „Sandžak EU regija – SEUR“, odazivajući se na poziv osnivača ove organizacije državljana Crne Gore.

Nakon promocije i zajedničkog iftara, naša delegacija se u povratku susrela sa kolonom vozila u kojoj je bio Muftija Muamer-ef. Zukorlić i doživjela četrdesetominutnu policijsku torturu zastrašivanja, diskrimancije, omalovažavanja, prijetnje hapšenjem i dr.

Jedan od pripadnika Crnogorske policije drznuo se da gospodinu Šefadilu Ličini pocijepa vozačku dozvolu izdatu u Parizu u Republici Francuskoj, šaljući na taj način poruku da u državi Crnoj Gori ne važe principi evropske demokratije i zakona već su još uvijek na sceni devedesete godine kada su pripadnici policijskih i vojnih formacija zastrašivanjima, torturom i prebijanjima sprovodili etnička čišćenja i raseljavanja nepravoslavnih naroda, a naročito Bošnjaka i Albanaca.

Znajmo da Crna Gora, ovakvim ophođenjem prema duhovnom poglavaru, Muftiji Zukorliću, šalje poruku svim Bošnjacima da su u Crnoj Gori nepoželjni sa svojim cjelokupnim identitietom, vjerom, nacijom, kulturom, jezikom i dr., te da nisu odustali od genocidnih programa zacrtanih u Njegoševom „Gorskom vijencu“. Ali i pored toga, Bošnjaci neće odustati od svoje domovine, od svog ognjišta i svog Sandžaka.

ZSD će se boriti svim raspoloživim sredstvima da se, onima koji su sa svojih ognjišta protjerani ‘90-tih godina, omogući normalan boravak u svojoj domovini, te da se ovakvi slučajevi više nikada ne smiju ponoviti.

U tom kontekstu, ZSD će preko svojih aktivista širom Evrope upoznati, sve relevantne institucije Evropskih država o odnosu Crne Gore „demokratske države“, prema svojim građanima Bošnjačke nacionalnosti.

Potpredsjednik ZSD Šefadil Ličina uputit će pismo ambasadorici Franscuske u Crnoj Gori Madame Dominique GAZUY, upoznati je detaljno sa ovim događajem i zatražiti zaštitu Republike Francuske.

Informativna služba

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here