Održana manifestacija u Beču “Ikre – put našeg opstanka”

0
434

U subotu, 22. juna, u Beču je organizirano druženje sa biznismenima i predstavnicima bošnjačkih udruženja, gdje su predstavljene aktivnosti bošnjačkih nacionalnih institucija. Na skupu su govorili predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić i predsjednik Skupštine Svjetskog bošnjačkog kongresa muftija Muamer Zukorlić. Oni su upoznali prisutne sa značajem BANU-a, aktivnostima SBK, Bošnjačke nacionalne fondacije, kao i planovima za budućnost.

Nakon dva sata, druženje sa značajnim gostima nastavljeno je u velikoj sali Wonder instituta, gdje je održana manifestacija „Ikre – put našeg opstanka“ u organizaciji Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Beču. Pored specijalnih gostiju, dr. Cerića i muftije Zukorlića, svečanosti su također prisustvovali i Izet-ef. Bibić – potpredsjednik Zajednice sandžačke dijaspore, dr. Izet Bijedić, imami, predsjednici džemata, kao i predstavnici mnogih nevladinih organizacija.

Nakon što je hfz. Abdullah Karabadžak proučio uvodno ašere iz Kur'ana, svojim programom su se predstavili polaznici Škole Kur'ana u Beču, a nakon njih bina je bila ispunjena mektebskim polaznicima koji su nekoliko puta izmamili burne aplauze u krcato punoj sali Wonder instituta. Mladi dvanaestogodišnjak Amel Tarić – polaznik Škole Kur'ana Časnog dobio je posebne pohvale kao i poklon cvijet – simbol Srebrenice od dr. Mustafe Cerića.

Skupu su se kratko obratili dr. Izet Bijedić, Izet ef. Bibić kao i predsjednik IKC u Beču Mithat-ef Mujović.

Nakon proučenih nekoliko ilahija i kasida od strane horova džemata “El Iman” i „El Ihsan“ iz Beča, džemata „Fedzr“ iz Minhena, te dramskog dijela kojeg su pripremile polaznice mekteba, da se obrati pozvan je muftija Muamer Zukorlić praćen tekbirima i aplauzima. Muftija je ukazao na značaj obrazovanja i odgoja, te istakao da onaj koji se odgaja ispravno, kada odraste hodat će dostojanstveno i uspravno. “Od vas očekujemo da ove vaše mlade dragulje naučite da imaju svoju domovinu Bosnu sa Sandžakom” – rekao je muftija Zukorlić.

Skupu se na kraju obratio uvaženi reisu-l-ulema emeritus dr. Mustafa Cerić kazavši da smo mi Bošnjaci dobar, ali i naivan narod te da moramo prestati biti naivni i postati ozbiljni. On je pohvalio rad Islamskog kulturnog centra u Beču i kazao da su ova djeca naša budućnost te da trebamo ulagati u njihov odgoj i obrazovanje.

Na kraju je dr. Cerić proučio dovu i zahvalio se organizatoru na lijepom prijemu.

Media centar IKC u Beču

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here