Akademik Filipović održao tribine u Švicarskoj

0
527

131Dana 17. i 18. 05. održane su tribine, u organizaciji ZSD Švicarske u džematima Oberenfelden i BKZ Sandžak u Wetzikonu.

Gost tribine je bio akademik Muhamed Filipović koji je govorio na temu „Uloga bošnjaka nekada i sada u državama u kojima živimo na prostoru bivše Jugoslavije“.

Na samom početku je Fikret-ef. Fijuljanin iz Sjenice proučio ašere, a zatim se je prisutnima obratio predsjednik ZSD Švicarske Gegić Faik i predstavio gosta ove tribine i da ZSD Švicarske ovakvim i sličnim akcijama ispunjava svoju dužnost i opravdava svoje postojanje, na kojima se govori o našoj vjeri, naciji, kulturi, običaju, tradiciji i dr, koje će se organizirati i u predstojećem periodu intenzivnije.

Prostorije u kojima su tribine održavane bile su potpunjene do posljednjeg mjesta.

Akademik Filipović je na spomenutu temu govorio dugo i iscrpno, sa puno detalja. Veoma su bili interesantni podaci, koji mnogima nisu bili ranije poznati, da su korijeni Bošnjaka mnogo stariji od naših komšija (Srba i Hrvata) na prostorima Balkana, jer naši korijeni, kao i korijeni Albanaca, dolaze od Ilira. U više navrata predavanje je prekidano gromoglasnim aplauzima, jer se je osvrnuo i na aktuelnu političku situaciji u Sandžaku.

Upitan od jednog prisutnog da prokomentariše aktuelnu situaciju u Sandžaku, on je odgovorio: „Ima jedna poslovica koja kaže: ‘Kud svi turci tu i mali Mujo’, a ja vama poručujem: ‘Kud vaš Muftija ide i vi svi za njim idite i nećete pogriješiti’.

Nakon tribine prisutnima se je obratio predsjednik BKZ Sandžak, Redžep Zenović i čestitao ZSD Švicarske na uspješnoj organizaciji tribine.

Potom su svečanim programom ilahija i kasida te učenjem Kur'ana Časnog, prisutne počastitli Fikret-ef. Fijuljanin i Mensur-ef. Hamidović, koji je trenutno imam u džematu Wetzikon.

Informativna služba ZSD

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here