Mektebsko veče u Beču

0
454

U subotu, 16.03.2013. godine u prostorijama džemata El-Iman u 2. bečkom okrugu je održano još jedno u Mektebsko veče, a povod je bio dvogodišnjica osnvanja Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Beču.

Na početku se obratio glavni imam IKC-a Nihat ef. Gegić zahvalivši roditeljima na povjerenju i na prisustvu, a zatim kroz program ukazao da su djeca  bogatstvo i budućnost i zato sve nade polažemo u njih. Zato zahvaljujemo Alahu dž.š. što nam je omogućio da i u jednoj evropskoj prestonici imamo čak dva sandžačka mekteba koji su puni naše mladosti. U džematu El-Iman imamo više od  oko 100 upisanih polaznika koja redovno svakog vikenda dolaze u mekteb i uče o svojoj vjeri.

Subotnja večer je bila upravo njima posvećena. Pomalo i kroz stid, jer ipak stajali su pred  puno posjetilaca među kojima su bili roditelji, izveli su bogat program. Skoro svaki od njih imao je svoju priliku, uz podršku i motivaciju našeg imama džemata El-Iman ef. Nihada Gegića, da pokaže djelić onoga što su naučili s njim i ostalim svojim mualimima. Od male do velike grupe, djevojčice i dječaci su bili dobri i izmamili su osmjehe i ponos u svima nama. Bilo je tu i polaznika Škole Kur'ana Časnog koji su impresivno učili i duže sure. Program su upotpunile djevojke iz hora El-Hilal sa nekoliko ilahija.

Poslije programa prisutnima se obratio Mithat ef. Mujović, predsjednik IKC-a, koji nam je ukazao na momenat da uvijek trebamo jedni druge hvaliti jer ćemo tako djelovati jače i udruženije. Specijalni gost večeri bio je hfz. Abdulmedžid Sijamhodžić, predstavnik Islamske zajednice u Austriji koji je bio oduševljen polaznicima mekteba. Kazao je koliko je bitno očuvati bosanski jezik, a jedan od načina je upravo kroz mekteb jer djeca ga moraju učiti i ne smiju nikako zaboraviti. Sad i u školama u Sandžaku imamo časove bosanskog jezika, a tu privilegiju imamo i ovdje u Beču. Zahvaljujemo se Allahu dž.s. što nam je omogućio ovo druženje od kojeg smo se i okoristili.

vecer mekteba u becu (1) vecer mekteba u becu (2)

Za Media centar IKC „El-Iman“ u Beču Meliha Ahmetović

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here