Naučni skup u Rožajama o selektivnoj primjeni zakona

0
586

naucni skup bkz u rozajama, februar 2013 (4)U subotu, 09.02.2013. godine, u organizaciji Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori, u Rožajama, gdje je i sjedište ove organizacije, održan je naučni skup na temu: „Selektivna primjena zakona – skriveni mehanizam sprečavanja razvoja nacionalnih posebnosti Bošnjaka u Crnoj Gori“. 

Skup je održan u prisustvu značajnih imena iz oblasti pravne struke, među kojima su poznati advokati, prof.dr. Sefer Međedović i beogradski advokat Dragoljub Todorović, kao i magistar pravnih nauka Rejhan Kurtović. Skupu su prisustvovali i Kemal Purišić, bivši poslanik Bošnjačke stranke, Ibrahim Čikić, žrtva policijske torture iz, po zlu čuvene, policijske akcije „Lim“,  prof.dr Admir Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina i genocida iz Novog Pazara,  prof.dr Šefket Krcić, profesor Ferid Bulić, pravnik Dževat Redžematović, Zejto Rastoder, prof. Mirsad Nuković, haf. Abdurahman ef. Kujević, Alimr Muratović, prof. Almir Pljakić, pravnik Amer Hodžić, i mnogi drugi.

Moderator skupa i rukovodilac ovog projekta je Hazbija Kalač, predsjednik Bošnjačke kulturne zajednice u Crnoj Gori. Skupu je prisustvovao i Adnan Muhović, predstavnik Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, koji je finansijski pokrovitelj ovog projekta.

Današnjim skupom, realizirana je prva faza projekta, nakon čega dolazi istraživanje putem anketiranja građana Crne Gore na temu selektivne primjene zakona kao oblika diskriminacije i barijere na putu afirmacije manjinskih prava, posebno Bošnjaka u Crnoj Gori. Treća faza ovog projekta podrazumijeva izradu i publikovanje rezultata istraživanja, sa vjerovatnim prijedlogom mjera suzbijanja i rješavanja problema zakonskog normativizma kako bi se što prije uklonile brojne barijere u vidu selektivne primjene zakona kao oblika diskriminacije.

Na skupu se kroz referate i debatu došlo do saznanja da selektivna primjena zakona kao oblik diskriminacije ima svoje korijene u samom društvenom nasljeđu, zatim postojećem zakonodavstvu, u implementaciji postojećih zakona, odnosno u samom političkom ambijentu Crne Gore. Dati su brojni primjeri  ali i ponuđena brojna rješenja a sve će to biti prezentirano javnosti nakon završetka procesa istraživanja u drugoj i trećoj fazi istraživanja.

Skup je ocijenjen u organizacionom smislu kao veoma uspješan i po temi vrlo aktuelan. Zapaženo je da su problemi koji su uzrokovani ovim društvenim problemom, jedna od značajnijh kočnica ozdravljenja odnosa, kako u smislu opšteg građanskog iskoraka, tako i međuetničkog i međukonfesionalnog razumijevanja, tolerancije i  napredovanja među narodima u Crnoj Gori.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here