Bošnjaci širom svijeta od Ban Ki-Moona zahtijevaju da smijeni Jeremića

0
530

Vaša Ekselencijo,
Gospodine Generalni sekretare,

Imali ste priliku uvjeriti se u kojoj mjeri je nedavni događaj u sjedištu Ujedinjenih Nacija (UN) stvorio pometnju među Bošnjacima diljem svijeta. Cijenimo Vaše izraze žaljenja koji ste izrazili povodom tog nemilog događaja.

Međutim, dužni smo reagirati i izraziti naše najdublje žaljenje zbog činjenice koja ukazuje da je UN ponovno zloubotrijebljen od strane Srbije.

Na početku želimo podsjetiti na sljedeće: U trenutku kada se dogodila agresija srpsko-crnogorske vojske u Bosni i Hercegovini u periodi od 1992. do 1995., UN je vjerovao riječima agresorskih snaga i ostavio na milost i nemilost na hiljade bosanskih civila. Kao posljedica toga, mi Bošnjaci smo bili žrtve UN-ovog embarga na uvoz oružja, te smo imali preko 200.000 ubijenih bošnjačkih civila u regijama pod zaštitom UN-a, više od 50.000 žena, djevojaka je silovano, više od 500 džamija i historijskih spomenika je uništeno. I pored genocida u Srebrenici, više od 8 000 bošnjačkih civila pobijeno je u roku od samo tri dana, ne zaboravljajući na genocid počinjen u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Uvažena Ekselencijo,
Ne zaboravite i 1 500 ubijene djece u Sarajevu, našem glavnom gradu opsjednutom od strane srpsko-crnogorskih snaga tokom agresije. I kao rezultat svega nabrojanog, danas svjedočimo postojanje tvorevine Republike Srpske koja je nastala na genocidu i koja uporno nastoji srušiti državu Bosnu i Hercegovinu.

Zatim, 14. januara ove godine, predsjednik 67. Generalne skupštine UN-a, gospodin Vuk Jeremić, bivši ministar vanjskih poslova Srbije, koristi priliku da prilikom organizovane svečanosti u sjedištu UN, intonira nacionalističku himnu „Marš na Drinu“, koja je također poznata i kao četnička himna. Pretpostavljamo da ste sada već i upoznati da pomenuta pjesma u sebi sadrži riječi mržnje i nasilja prema svima onim koji nisu Srbi. A srpske žrtve se još uvijek sjećaju srpskih vojnika koji su činili zločine upravo pjevajući stihove „Marš na Drinu“.

Poštovana Ekselencijo,
Želimo naglasiti da ćemo nastojati i u budućnosti pažljivo pratiti posljedice ove prevare, pritom se pitajući – da li će to Bošnjaci biti ponovno žrtve genocida i nove prevare Srbije preko leđa UN-a?

Smatramo da je ovaj incident skandalozna uvreda svih žrtava genocida u Republici Bosni i Hercegovini kao i Hrvatskoj, Kosovu, sandžačkoj regiji, te u drugim područjima gdje se iz generacije u generaciju vrše sistematska ubistva, masakri i genocidi nad nedužnim narodom.

Možemo li na trenutak zamisliti, Uvažena Ekselencijo, da se nacistička himna ”Die Fahne hoch” pod kojom su nacisti ubili na hiljade i hiljade civila, bude otpjevana od strane nekog Njemca u institucijama UN!?

Zbog svega navedenog, a u ime svih žrtava genocida, tražimo od Vas gospodine Generalni sekretare, da osudite ovaj nedopustivi čin gospodina Vuka Jeremića, i da od istog zatražite ostavku ili ga smijenite sa mjesta predsjednika Generalne skupštine UN.

Na kraju, Uvažena Ekselencijo, očekujemo Vaše razumijevanje i želimo vjerovati u Vašu iskrenost.

Potpisnici:

BKZ-Belgija
Nedžad Ćeman, predsjednik

BKZ- Luxembourg
Faruk Ličina, predsjednik

Centrala (BKZ Sandžak)
Jahja Fehratović, predsjednik

BKZ Crne Gore
Hazbija Kalač, predsjednik

BKZ – Kosova
Sahit Kandić, predsjednik

Bošnjački savjet Kosova
Isak Meta, predsjednik

Zajednica sandžačke dijaspore
Mithat Mujović, predsjednik

Bošnjaci.Net – New York
Esad Krcić, gl. urednik

Predstavnik za diplomatske odnose Bošnjaka Benelux-a
Asmir Bihorac

Koalicija «Bitno je Biti Bosnjak» – Sarajevo
Za koaliciju Haris Osmanagić

Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda – Sarajevo
Sejfudin Tokić, predsjednik

Liga za Sandžak, Sarajevo
Tarik Kurbegović, predsjednik

Centar for Tolerance and Integration – Kosovo
Rejhan Kurbašević, predsjednik

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here