Zijaret bošnjačkim džematima i udruženjima u Danskoj

0
630

danskaU organizaciji ZSD predsjednik ZSD Mithat Mujović boravio je u trodnevnoj posjeti Danskoj do 21. do 23. 12. 2012.)

Tom prilikom posjetio je bošnjačke džemate i razgovarao sa velikim brojem naših ljudi o stanju Bošnjaka u ovoj zemlji i problemima sa kojima se susreću.

Kopenhagen

U Kopenhagenu  Mujović je održao hutbu na kojoj je izmedju ostalog istakao da promjena društva počinje od pojedinca i da svako treba raditi na sebi, ulagati u sebe i svoju porodicu i podržati sve korisne projekte usmjerene ka budjenju svijesti o vjeri, jeziku, kulturi i naciji.

Imam u ovom dzematu  vrijedni Nermin ef. Babić koji je ujedno i glavni imam u Danskoj toplo je dočekao predsjednika ZSD kojeg je upoznao sa stanjem Bošnjaka u Danskoj.

danska 1Naksov

Istoga dana poslije jacije namaza u Nakskovu predsjednik ZSD za Dansku i predsjednik dzemata Naksov Ramiz Radonjica organizirao je tribinu na kojoj su ucestvovali Mithat ef Mujovic i Muhamed Mahmutovic, poznati bošnjački pisac, knjizevnik i politicki analiticar. Gosti su govorili o ideji bošnjaštva, očuvanju vjerskog, kulturnog i nacionalnog identiteta kao i o opasnostima od asimilacije.

Kolding

Sljedećeg dana organizirane su posjete dzematu Kolding koji može poslužiti za primjer ostalim dzematima u dijaspori. Vrijedne dzematlije su kupili prostorije i sagradili predivan mesdzid. Predsjednik dzemata Kolding je Rifat Hadzija koji zajedno sa svojim dzematlijama predano radi na promovisanju Islama u ovom gradu.

U ovom dzematu Mithat ef Mujovic je održao predavanje na temu „Izgradnjom mesdzida gradimo pozitivno društvo“ a Muhamed Mahmutović je govorio na temu „Važnost izjašnjavanja na predstojećem popisu u BiH“

Fredericija

U subotu veče održana je promotivna skupština ZSD Danske. Goste su dočekali Rifat Halilović i Elmir Murić koji su sa ostalim aktivistima ZSD-a  pripremili prelijep ambijent.  Na početku je  predsjednik ZSD za Dansku Ramiz Radonjica upoznao prisutne o radu i rezultatima ZSD-a u proteklom periodu. Poseban akcenat stavljen je na humanitarne aktivnosti kao vid pomoci sandzačkom narodu.  Zatim se prisutnima obratio Mithat Mujovic govoreći o značaju ZSD, viziji i planovima za budućnost.

Svaka bošnjačka kuća treba biti mesdzid i edukativni centar ukoliko želimo da sačuvamo naš vjerski, kulturni i nacionalni identitet istakao je izmedju ostalog predsjednik ZSD.

Želimo ovom prilikom posebno da se zahvalimo na toplom dočeku predsjedniku ZSD-a za Dansku Ramizu Radonjici, glavnom imamu u Danskoj Nerminu ef. Šabiću kao i ostalim aktivistima: Rifatu Hadziji, Muniru Mujezinoviću, Rifatu Haliloviću, Elmiru Muriću i drugima koji odgovorno i predano rade na promovisanju Islama i bošnjačkih vrijednosti u Danskoj.

Informativni tim ZSD

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here