Osmane Destanoviću, dosta je!

0
1051

Proglas bošnjačkih udruženja protiv islamofoba i fašiste Osmana Destanovića

Nedavno je na respektabilnom bošnjačkom web magazinu Bošnjaci.net, objavljena kolumna pod nazivom «Crveni Baron Osman Destanović» uvažene gospođe Elife Kriještorac, u kojoj temeljno razotkriva lik i djelo, sada se može već slobodno reći za Bošnjake poznatog, islamofoba i fašiste, Osmana Destanovića. Kolumnu možete pročitati ovdje:

http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=46998

Svakako da se ono što je hrabra Elifa iznijela u svojoj kolumni, nimalo nije svidjelo dokazanom srpskom potrčku i Bošnjaku u pokušaju, Osmanu Destanoviću, pa je shodno tome, nastojao iznaći i način, da uz pomoć neke «pravne» diverzije, pokuša proizvjesti dimnu zavjesu, kako bi se donekle zakamuflirale iznesene činjenice u pomenutoj kolumni, koje mu nikako ne idu u prilog. U tom kontekstu, a kako i doliči upravo njemu, dokazanom mrzitelju islama i svega muslimanskog, pred njemačkim sudom je digao optužbu protiv autorke kolumne, u kojoj je tereti, nećete vjerovati, za navodni poziv na linč, koji bi nad njim trebali sprovesti a ko drugi do zloglasni islamisti. Svakako da Destanović računa, da i sam Sudija, u eventualnom procesu protiv Elife, neće biti naklonjen muslimanima, pa će presuditi u njegovu korist, što ipak čisto sumnjamo, jer su njemački sudovi već u više navrata potvrdili svoju objektivnost, kada su slučajevi ovakve vrste u pitanju.

Uistinu, ko god je od Bošnjaka u dijaspori imalo društveno aktivan, može potvrditi sve Elifine navode. Pitamo se, postoji li Bošnjak ili Bošnjakinja koji je imao bilo kakvu prepisku sa Crvenim Baronom, a da mu isti nije opsovao Muhammeda a.s., Reisa, Muftiju, ili neku drugu svetinju? Bošnjacima, pogotovo onima u dijaspori, je uistinu dosta Osmanovog prljavog angažmana, u kojem ponajprije nastoji promovirati sebe, mada, kada bi se njegov angažman ograničavao na njegovoj samopromociji, svakako da bi bilo neprimjerno da bilo ko, van udruženja na čijem se čelu Osman Destanović nalazi, «Udruženje Bošnjaka Dijaspore –Kosova u Njemačkoj (UDBK)”, reaguje sa bilo kakvim saopštenjem, ali u ovom slučaju, kada Destanović ne ostavlja nikoga među bošnjačkim aktivistima u Zapadnoj Evropi rahat, već podlo udara na sve njihove vrijednosti, a podsjetićemo da je upravo zbog baštinjenja tih vrijednosti koje titonostalgičar Osman zdušno blati, i izvršen genocid nad Bošnjacima. A da ne zaboravimo pomenuti, da nije nikakva rijetkost da Osman Destanović, podučen Udbaškim iskustvom kojim se čak i ponosi, prijeti istaknutim Bošnjacima u dijaspori koji se ne slažu s njegovim stavovima, te im između ostaloga govori i da će se potruditi da ostanu bez posla, i slične gluposti. Želimo napomenuti da za sve navedeno imamo konkretne dokaze, u vidu arhiviranih e-mailova i privatnih poruka, koje Osman Destanović nije uspio sakriti i izbrisati, kao što je uradio s forumom udruženja “UDBK”, nakon što ga je gospođa Kriještorac javno prozvala.

Shodno gore navedenom, potpisnici ovog proglasa:

– daju punu podršku gospođi Elifi Kriještorac, i čestitaju joj na njenoj hrabrosti;

– zahtjevaju od Osmana Destanovića, da odmah prestane sa vrijeđanjem, Muhammeda a.s., neutemeljenim blaćenjem autoriteta Bošnjaka, i generalno simbola islama i islamske kulture;

– poziva rukovodstvo i članstvo «Udruženja Bošnjaka Dijaspore –Kosova u Njemačkoj (UDBK)”, da reaguju tako što će uvažiti nezadovoljstvo bošnjačke dijaspore, i Bošnjaka generalno, i hitno smijeniti Destanovića s pozicije predsjednika njihovog udruženja, jer ih njegovim nepromišljenim islamofobičnim i fašisoidnim istupima, duboko kompromitira i konfrotira sa svima koji razmišljaju drugačije nego li njihov neuvaženi predsjednik;

– poziva poštovano bratstvo Destanovića, da se distancira od njihovog saplemenika Osmana, koji se prečesto krije iza njihovog zasluženog ugleda, te ih tako dovodi u veoma nezavidnu poziciju.

Potpisnici ovog proglasa, odbijaju svaki vid komunikacije i suradnje sa “Udruženjem Bošnjaka Dijaspore –Kosova u Njemačkoj (UDBK)”, sve dok se na njenom čelu nalazi omraženi Osman Destanović. Na kraju, želimo ipak podvući da sa ovim proglasom ne želimo pozvati na linč Osmana Destanovića, pa shodno tome pozivamo sve pripadnike islama da se suzdrže od bilo kakvog fizičkog obračuna sa Osmanom Destanovićem jer smatramo da je on dovoljna kazna samom sebi, već želimo pozvati na odgovornost one koji se stave na čelu bošnjačkih udruženja a pritom usude udariti na temelje našeg identiteta.

 

Potpisnici:

1) Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), Jahja FEHRATOVIĆ, predsjednik

2) Bošnjačka kulturna zajednica Crne Gore (BKZCG), Hazbija KALAČ, predsjednik

3) Bošnjačka kulturna zajednica Luksemburga(BKZL), Faruk LIČINA, predsjednik

4) Bošnjačka kulturna zajednica Belgije (BKZB), Nedžad ĆEMAN, predsjednik

5) Bošnjačka kulturna zajednica Kosova(BKZK), Sahit KANDIĆ, predsjednik

6) Liga Za Sandžak, Hako DULJEVIĆ, predsjednik

7) Zajednica sandžačke dijaspore, Mithat MUJOVIĆ, predsjednik

8) Web magazin Bošnjaci.net, Esad KRCIĆ, glavni urednik

9) Centar za toleranciju i integraciju omladine Kosova, Rejhan KURBAŠEVIĆ, predsjednik

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here