Iz pera naših alima: Vrijednosti i blagodati petka (Nihat ef. Gegić)

0
368

Petak je najodabrani dan u sedmici, dan velikih blagodati i ibadeta. Zašto je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: “Najbolji dan u kojem je ikada izašlo sunce je petak, u njemu je stvoren Adem, a.s., u njemu je uveden u Džennet, a iz njega izveden, i u njemu će nastupiti Smak svijeta.” (Muslim)
Petak se na arapskom jeziku naziva “jevmul-džuma'a,” izvedeno iz glagola “džemea’- jedzmea’,” što znači “sakupljati.” Stoga možemo reći da je petak dan okupljana.
Petkom je naređeno obavljanje džuma-namaza o čemu Uzvišeni Allah kaže: “O vjernici, kada se u petak na namaz pozovete, požurite na spominjanje Allaha, i kupoprodaju ostavite, to vam je bolje, neka znate! A kad se namaz obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite. A kad oni robu trgovačku i zabavu ugledaše, pohrliše joj, a tebe sama ostaviše da stojiš. Reci: Ono što je u Allaha bolje je i od zabave i od trgovine. A Allah je najbolji opskrbljivač.” (El-Džuma, 9-10)
Ovaj ajet jasno naređuje obavljanje džuma-namaza i to je farz, farz za svakog punoljetnog, zdravog i slobodnog muslimana. Kada Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: “Kada se u petak na namaz pozovete, požurite na spominjanje Allaha”, to znači pripremajte se za namaz u najboljem danu sedmice. Riječ “požurite” ukazuje na važnost dolaska u džamiju ranije.
Dalje, Uzvišeni kaže “i trgovinu ostavite”, što ukazuje na to da se za vrijeme džuma-namaza ne smije obavljati ništa drugo osim obavljanja džuma-namaza. Naravno, nakon što se džuma-namaz obavi, slobodno možete nastaviti s radom prije i poslije tog vremena. Ostavljanje džuma-namaza je veliki grijeh i uvodi u licemjerstvo.
Poslanik Muhamed, a.s, je rekao: Ko ispusti tri džume (uzastopno), bez opravdanog razloga, biće upisan u munafike.
Džuma-namaz donosi značajne socijalne i društvene koristi, jer se obavlja isključivo u džematu gdje se muslimani okupljaju, druže, upoznaju, savjetuju i podržavaju jedni druge, tako da džuma ima jako pozitivan uticaj na pojedinca i zajednicu.
Ukratko rečeno, ovaj namaz ne samo da nas uzdiže duhovno, već i pridonosi jačanju društvenih veza i popravljanju međusobnih odnosa.
Petak je dan kada Allah nagrađuje, briše grijehe i prima dove, a na to ukazuju nekoliko hadisa koje ćemo spomenuti. Imam Muslim bilježi hadis od Ebu Hurejre u kojem Allahov Poslanik, s.a.w.s., kaže: “Pet dnevnih namaza, džuma do džume i ramazan do ramazana brišu grijehe počinjene između njih, sve osim velikih grijeha! Čovjek je slab i stoga se nalazi u jednoj velikoj prilici da mu Allah oprosti u ovom odabranom danu, te da primi njegove dove. To potvrđuje hadis koji bilježe imam Buharija u kojem Allahov Poslanik, s.a.w.s., kaže: “Na danu petka postoji jedan čas, i ako ga vjernik iskoristi obavljajući namaz ili čekajući namaz, te u tom času zatraži bilo što od Allaha, Allah će mu to dati i uslišiti mu dovu!”
Džuma-namaz u svom sastavu ima i hutbu, odnosno obraćanje imama kroz savjete i predavanje. To predstavlja priliku da se edukujemo, naučimo nešto novo ili obnovimo postojeće znanje. Na važnost slušanja i praćenja hutbe ukazuje hadis Poslanika, a.s., u kojem kaže: “Ako kažeš nekome petkom, dok imam drži hutbu: ‘Slušaj i prati!’, omalovažio si hutbu i izgubio nagradu.” (Muttefekun alejh) Slušanjem i praćenjem hutbe postavljamo sebi ciljeve u vezi s onim što bismo trebali činiti od dobra, ibadeta i svega onoga što Allah naređuje, sve do sljedeće hutbe, i prenijeti i na ostale vrijednosti koje smo naučili. Također, hutba nam pruža smjernice o tome što bismo trebali ostaviti ili izbjegavati. Hutba treba imati pozitivan uticaj na naše vjerovanje, ibadet i ponašanje, odnosno, trebali bismo biti bolji nakon džuma-namaza nego što smo bili prije. Molimo Allaha, dž.š., da nas učvrsti Njemu u pokornosti.
Nihat ef. Gegic

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here