Iz pera naših alima: Kako iskorijeniti mržnju?

0
389

U ne posrednoj blizini na domet uha dok pijem jutarnju kahvu slušem kako trojica “Austrougara“  za susjednim hastalom sa dozom bijesa i mržnje malo glasnije raspravljaju o tome kako Palestinci i svi njihovi simpatizeri koji se sa njima solidarišu ne trebaju da u Beču demonstriraju protiv izraelske agresije a u znak podrške palestinskom narodu. Sam sebe u jednom momentu uhvatim da cupkam nogom ispod stola pored njih – vjerojatno što osjaćam nelagodu jer su me dirnuliu najtanju našpanovanu strunu, baš i upravo tamo gdje sam strašno muhanat – , istovremeno nastojeći da odigram ne zainteresiranost za temu koje su se uhvatili kao pijan plota – pustio sam da izbace sav otrov iz sebe koji najviše truje same njih – samo što oni toga nisu svjesni. U glavi mi se sudaraju misli i slike protjeranih Bošnjaka “;92 čekajući pogodan momenat da se uključim u diskusiju i sprašim im sve u lice što mi se nakupilo i nataložilo na srcu u ovih zadnjih nekoliko decenija.  Moja fizionomija i boja kože me ne odaje, tako da nisu uopće mogli pretpostavljati da sam i ja došljak a još manje na čijoj sam strani. U njihovom donošenju dijagnoze i osuda na račun Palestinaca dalo se vidjeti da vrlo malo poznaju uzroke i genezu palestinsko-izraelskog sukoba. A osim toga, ne mogu se oteti utisku da su isti najprije protiv Islama i muslimana generalno pa tek onda protiv demonstracija. Razgovor između njih je tekao sa blagim psovkama, ružnim vokabularom i negativnim mišljenjima i stavovima o svim došljacima na Zapad a posebno o izbjeglicama koje bježe ispod noža i od granata i koji su protjerani iz svojih u vatri nestalih  domova. Između ostalih na meti su im pored Arapa i Čečeni, Afgani, Turci i svi kojima kulturno-vjerski propisi nalažu da se pristojno oblače i ne jedu i ne piju sve što im se nudi.

Oprostite gospdine, hoćete li ponoviti zadnju rečenicu – uključio sam se.

Ja bih zabranio proteste i demonstracije ovdje u Beču. Šta ti Palestinci hoće, kome i zašto protestuju, neka idu u Izrael i neka tamo rade šta hoće ali ovdje ne. – reče taj zajapureni bečlija skoro da je zapjenio od bjesnila.

Da, ali znate li gosp. da oni ne mogu više doći u Izrael odnosno svoju zemlju Palestinu.

Zašto ?

Pa oni su gospodine protjerani iz svoje zemlje, njihove kuće su srušene još davno a ostala imovina i posjedi oduzeti. Njima je zauvijek zabranjen povratak u Palestinu i njima i njihovim potomcima.

Ipak, oni nemaju šta da traže ovdje niti da nama protestuju, neka nas ostave na miru. – dodao je.

Gospodine, razumijete li vi da su tamo njihova braća, sestre, majke, ….. to je najviše što oni mogu učiniti za njih. Oni moraju i trebaju da se solidarišu sa svojim sunarodnjacima, tamo su njihovi namiliji tamo je njihov korijen, njihova rodna gruda. Oni moraju javnosti odnosno svijetu pokazati svoj stav. Prije svega oni to rade sa nadom da će moćnici iz Evrope shvatiti njihov položaj i situaciju u kojoj se nalazi njihova pradomovina i njihov narod kako bi kod nekoga od tihsvjetskih moćnika  probudili emocije i razum da reaguju i skrate krila Izraelcima.

Da, ali zašto su došli ovdje kod nas, zašto ne idu u arapske zemlje Egipat, Saudi Arabien, u Emirate – oni su dovoljno bogati, imaju više novca nego mi, zašto tamo ne idu.

Izgleda, dragi prijatelju (trudim se da budem hladno pristojan a u meni bukti vatra) da vi ne poznajete dovoljno politički lavirint na Bliskom istoku i prljave igra Zapada prema tim zemljama ?

Šta imam ja tu da poznajem ? Oni vječito ratuju između sebe a oni koji neće da se biju bježe u Evropu.

Ali čini mi se da tako niste raspoloženi prema Ukrajincima. Jer u zadnju godinu dana i Ukrajinske izbjeglice su preplavile Evropu a najviše Austriju. Izgleda da vam oni ne smetaju , nego samo Palestinci, Sirijci, Afgani itd.

Ukrajina je u Evropi, oni pripadaju nama. Njihova kultura se ne razlikuje mnogo od naše.

Jeste, istina je, ali ipak oni govore drugim jezikom. A Ukrajina je ogromna zemlja čiji dio koji nije napadnut od Rusa je mogao apsorbovati svoje civile iz agresijom zahvaćenih prostora.

Možda i jeste ali su oni dio kršćanskog svijeta i ne razlikuju se mnogo od zapadnih Auropejaca.

Aha, eh tu sam vas čekao uvaženi gospodine. Dakle sva je igra oko toga ko u šta i kako vjeruje. Znači za vas su kršćani dobrodošli bez obzira ko su i odakle su a svi ostali neka se potope i nestanu sa zemlje. Je li to važi i za Kineze, Hinduse i ostale – niste rekli da vam i oni smetaju iako su preplavili Evropu., a vi, kao da ih ne primijećujete?

Oni dolaze iz sasvim drugih razloga, kod njih nije rat, njimatamo u njihovim državama ne odgovara režim, ili klima, neki se školuju, ….. neki su došli iz sportskih, neki iz kulturnih razloga, neki opet radi razmjene iskustava na različitim poljima, neki su samo turisti ,……  Međutim niko od ovih nabrojanih nisu dolazili sa soldačijom da osvoje našu zemlju a Turci jesu, no ipak nije im pošlo za rukom.

Ništa od Turaka niste ni vi Austrijanci bolji.

Kako ?

Pa i vi ste osvajali tuđe zemlje – (još uvijek moj sagovornik ne zna iz koje zemlje ja dolazim, ko sam i odakle sam ) zajedno sa Ugrima. 

Da, ali to je bilo davno.

Aha . Dakle jučer je moglo a danas ne može ?

Tada je bila monarhija i drugi režim.

Pa i u Turskoj carevini je bio drugi režim, i oni su imali monarhiju. A sada bih vas upitao nešto drugo a isto tako vezano za ovu temu.

Izvolite!

Da li je vaš stav i prema bosanskim izbjeglicama odnosno Bošnjacima  1992- 95 bio isti kao sada prema Palestincima. Obzirom da su Bošnjaci  Evropljani ali su istovremeno muslimani ?

Pa ne u toj mjeri, ali kad bih se ja pitao ne bi ni jednog muslimana pustio da pređe austrijsku granicu. Wir brauchen hier keine Muslime und ihre Moscheen. Sie sind Terroristen.

Gospodine, razočarali ste me. Koliko vidim niste dovoljno informisani a osim toga u vama postoji jaka klica nacizma još od Hitlerovih dana. Vi vjerojatno dobro znate kakve zločine je počinio fašistički Fihrer nad svim narodima Evrope. I pored toga vi izgleda slijedite njegovu ideologiju rasizma. Samo da vas podsjetim da vam se danas obija o glavu ono šta je Hitler i njegov nacistički režim počinio u Drugom svjetskom ratu. Da nije bilo holokausta i golgote kroz koju su prošli Jevreju od 1938 do 1945 možda nikada ne bi postojala izraelska država ili u najmanju ruku ne bi postojala tamo gdje danas postoji. Dakle, jedan od najvećih uzroka je holokaust i genocid nad Jevrejima koje je provodio Hitler. Znate li da je Hitler rođen u vašoj državi gospodine, u mjestu Braunau kod Salzburga – to sigurno znate. I znate sigurno da je uoči Drugog svj rata pripojio Austriju njemačkom Reichu. Ali, vjerojatno ne znate da su u tom ratu vaši Austrijanci i Nijemci bježeći od rata skrasili se na Bliskom i Srednjem Istoku stižući čak do Afganistana. Ne mnogi ali ipak jedan značajan broj.

U žaru koji me nosio dok sam mu ovo sve istresao u lice – nisam primijetio da je jedan iz njegovog društva ustao i otišao , a i nije se posebno ni uključivao u prepirku.

Dakle vašom zaslugom, gospodine – ne vašom lično, ali zaslugom vaših prethodnika koji su provodili ideologiju čiste njemačke rase – danas imate kao bumerang efekat. Od  tih koje ste vi tada prognali danas bježe Arapi Palestinci ni krivi ni dužni. I to bježe baš tamo po Evropi gdje su nekada Jevreji živjeli.

Zapanjeno me gledao i slušao i mislim čak sa dozom srama i stida što je prije toga izgovorio na račun muslimana.

I da li još znate da je moja zemlja iz koje ja dolazim bila četrdeset godina u sastavu vaše monarhije – za vrijeme Franje Josipa. Ali ne svojom voljom. A po tom, – a to ne znate sigurno – da su desetine i stotine hiljada mojih očeva i djedova regrutovani u redove vaše “k. u k. Armee“ koji su se borili i ostavljali kosti na svim frontovima od Piave do Galicije od kojih se najveći broj nije nikada vratio Između ostalih i moj Grossvater lično. I to, svi oni bijahu časni bosanski muslimani Bošnjaci – to niste možda znali jel da ? Dakle muslimani su branili i gradili ovu državu u kojoj vi i ja danas živimo. I ne zaboravite, da i ovi novi došljaci sa Istoka nisu sutra spremni da je brane.

Moj, sada više slušalac nego sagovornik je ostao poražen i vjerujem postiđen. Ali uopće se ne nadam da sam promijenio u njemu poglede i stavove u odnosu na muslimanski svijet. U njemu živi misao da mu neko smeta i da mu je za svaki ne uspjeh neko drugi kriv. Kao što u našem bosanskom slučaju u Dodikovim i Vučićevim nacionalizmom opijenim masama živi mišljenje da bi bez Hrvata i Bošnjaka a pogotovo bez Albanaca bilo sve po tamam. 

Široke narodne mase ne vide povoda za sukobe. Oni su zauzeti svojom svakodnevicom. U njima morate najprije probuditi mržnju prema drugom da bi vas slijedili a zatim lahko možete njima manipulisat i navesti ih na ubijanje. To je moto kojim se vode nacistički i fašistički režimi.

Piše: Aziz Hurem

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here