ZSD: Da li su Bošnjaci u Priboju sigurni?

0
581

U ime Zajednice sandzačke dijaspore najoštrije osuđujemo brutalno ubistvo Bošnjaka Ervina Ćelahmetovića od strane policijskog službenika Igora Avramovića. Ovaj zločin je još jednom uzdrmao povjerenje u policiju i pokrenuo strah da će se ovakvi svirepi zločini ponavljati. Ubica Avramović nije obični građanin, već pripadnik policije koja treba da štiti građane, a ne da im prijeti, ugrožava sigurnost i da ih ubija.

Devedesetih godina prošlog stoljeća Bošnjaci su proganjani, tjerani sa svojih ognjišta i zločinački ubijani. Čak i nakon gotovo tri decenije od genocida i brojnih zločina idalje postoje prijetnje, sijanje straha i uznemiravanje Bošnjaka koji žive u Priboju i ostalim gradovima Sandžaka.

Pitamo se – da li su Bošnjaci u Priboju sigurni uzimajući u obzir da se prijetnje često ponavljaju, da divljanja određenih grupacija ne prestaju, da su socijalne mreže pune toksičnih komentara prema Bošnjacima i da to sve može vremenom kulminirati raznim ubistvima, kao što je slučaj sa ubijenim Ćelahmetovićem.

Apelujemo na državne vlasti da uhapse i najoštrije kazne ubicu Avramovića, kako se ovakvi zločini ne bi više dešavali. Očekujemo od vlasti da smijeni sve pripadnike policije koji su na bilo koji način, direktno ili indirektno, pomagali ubici da izvrši ovaj svirepi zločin i da pobjegne.
Tražimo od državnih vlasti da uključi veći broj Bošnjaka u policijske redove u Priboju i drugim gradovima Sandžaka, kako bi i na taj način pokazali da im je stalo da se Bošnjaci u ovoj državi ne osjećaju kao građani drugog reda.

Prije izvjesnog vremena u delegaciji kod predsjednika opštine Priboj i načelnika policije u kojoj, su pored predstavnika Islamske zajednice, bili i predstavnici Zajednice sandžačke dijaspore, nam je obećano da se prijetnje i divljanja neće ponavljati, da nemamo potrebu da brinemo i da će vlasti sve uraditi da svi građani budu sigurni i da će pravda biti jednaka za sve građane.

Hoćemo da vjerujemo da vlasti Republike Srbije žele i imaju snage da se obračunaju sa kriminalcima i ubicama, te da pravdom i pozitvnim djelima vrate osjećaj sigurnosti Bošnjacima u državne institucije.

Glavni odbor Zajednice sandžačke dijaspore

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here