Iz pera naših autora: Istigfar sva vrata otvara

0
732

Zikr koji se može izgovarati u različitim situacijama, a nije povezan s bilo kojim specifičnim stanjem, su riječi “estagfirullah”. Istigfarom tražimo oprost od Allaha za naše grijehe i molimo Ga da ih pokrije kako bismo se zaštitili od posljedica tih grijeha na ovom svijetu, te kako bismo na Sudnjem danu bili pošteđeni stida zbog tih grijeha.
Hadis koji nam ulijeva nadu i snagu za činjenje ovog ibadeta prenosi Ebu Seid el-Hudri, r.a., a zabilježio ga je Imam Ahmed: “Šejtan se obraca Allahu: ‘Tako mi Tvoje Uzvišenosti i Veličine, ja ću ljude zavoditi sve dok su im duše u tijelima.’ A Allah mu kaže: ‘Tako mi Moje Uzvišenosti i Veličine, ja ću im neprestano opraštati sve dok Me budu molili za oprost.'” (Ahmed)

Ovo nam garantuje i naš Gospodar u 33. ajetu sure El-Enfal:
“Allah ih neće kazniti sve dok neki od njih mole da im se oprosti.”
Jedno od Allahovih imena je El-Gaffâr, što znači “Onaj koji pokriva grijehe” i “greške svojih robova”. On nikoga neće osramotiti pred drugima nakon prvog grijeha. Stoga, kada tražimo oprost od Allaha, On će pokriti naše grijehe i zaštititi nas od njihovih posljedica.
Prenosi se da je jedan kradljivac doveden pred halifu Omera ibn Hattaba, r.a., pa mu je u strahu rekao: “Vođo pravovjernih, Allaha mi, ovo mi je prvi put da kradem!” Na to mu je halifa Omer, r.a., rekao: “Lažeš, Allah nikoga neće osramotiti nakon prvog grijeha.” A onda se ispostavilo da mu je to bila osma krađa.

Postoje mnogi hadisi u kojima se spominje da je Poslanik preporučivao svojim ashabima da često izgovaraju “estagfirullah”, a također, se spominje da je on sam često to izgovarao. Jedan takav hadis je zabilježen u Sahihu Buhariji i Muslimu, a kaže: “O ljudi, tražite oprost od Allaha i obraćajte se Njemu, jer se ja obraćam Allahu i tražim oprost od Njega više od 70 puta dnevno”.
Iako naš Poslanik, neka je mir i blagoslov Božiji na njemu, nije imao grijeha, njegova praksa istighfara nam služi kao motivacija da ga redovno prakticiramo i da nam ukazuje da istighfar ima još mnogo drugih koristi.

Istigfar može biti put za primanje dove

Allahov miljenik Muhammed, a.s., je rekao u hadisu koji bilježi imam Ahmed: “Ko bude mnogo činio istigfar, Allah će mu olakšati svaku tegobu, dat će mu izlaz iz svake situacije, i opskrbit će ga odakle se i ne nada.”
U jednoj emisiji pod nazivom “Kur'ani Kerim” u Kuvajtu, gost emisije je bila žena Umu Jusuf koja je bila u iskušenju jer nije imala djece, iako je bila u braku deset godina. U tom periodu, posjetila je sve doktore za koje je znala, kako u Kuvajtu, tako i u drugim zemljama u Europi, ali nije uspjela zatrudnjeti. Jednog dana, otišla je na predavanje i čula kako imam govori o vrijednosti istigfara. Nakon tog predavanja, ustrajala je u učenju istigfara i iskrene dove, i nije prošlo ni pola godine kada je zatrudnjela. Rodila je sina Jusufa koji sada ima šest godina.

Molimo Te, Allahu dragi, da nas učvrstiš na ovom zikru i na svim drugim zikrovima. Gospodaru, daj nam da budemo oni koji Te samo veličaju. Molimo Te, Gospodaru, podari nam berićet u ovom Ramazanu kako bismo se bliže približili Tebi i izašli bolji iz njega.

                  Glavni imam KZ Sandzak, Nihat ef. Gegic

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here