U Luksemburgu tribinom obilježen “Dan agresije na BiH”

0
377

Dana 15.01.2023. godine Odbor za Srebrenicu u Luksemburgu obilježio je “Sjećanje na 9. januar – Dan početka agresije na BiH” koji je doveo na koncu do genocida nad Bošnjacima. Na samom početku odlomak iz Časnog Kur'ana proučio je Irfan ef. Hasanović, nakon čega je prikazan kratkometražni film koji je oslikao sva zvjerstva koja su zločinci učinili nad Bošnjacima tada u Bosni.
Skupu se obratio i potpredsjednik Odbora za Srebrenicu u Luksemburgu Asmir Bihorac koji je na samom početku poselamio predsjednika Odbora Adnana Halilovića. Poseban akcenat stavio je na važnost zajedničkog djelovanja Bošnjaka u Luksemburgu, te da se nikada ne smije zaboraviti genocid.
“Genocid se više ni nad kim ne smije ponoviti. A mi nikada ne smijemo zaboraviti da nam je vjera islam, nacionalnost Bošnjak, jezik bosanski, a matica Bosna”, kazao je Bihorac.

Nakon Bihorca okupljenima se obratio i gost večeri Elvir ef. Hodžić – glavni imam medžlisa Bratunac koji je govorio o postojanju i historijskim vrijednostima Bošnjaka. Također je demonstrirao kako se odvijala agresija na BiH, te još jednom pozvao Bošnjake da čuvaju svoje vrijednosti u dijaspori, te da čuvaju svoju vjeru i da baštine svoju nacionalnost, tradiciju i jezik.
Bošnjaci Luksemburga pomno su pratili predavanje Hodžića, saznajući neke nove činjenice vezane za agresiju na BiH.
Nakon oficijelnog dijela uslijedio je muhabet uz posluženje koje je Odbor pripremio za sve prisutne.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here