Održana promocija knjige SAN O SLOBODNOM SANDŽAKU u Priboju – Sandžak je simbol jedinstva koji se najbolje očituje u ovom gradu

0
395

Nakon Tutina, Sjenice i Prijepolja, večeras, 13. avgusta 2022. godine, u Priboju je održan četvrti skup u okviru manifetsacije „Dani bošnjačkog jedinstva“ koja se održava širom Sandžaka, u organizaciji Matice bošnjačke i Zajednice sandžačke dijaspore, a pod pokroviteljstvom Isalsmke zajednice.

U Priboju je upriličena promocija knjige „San o slobodnom Sandžaku“ autora Enesa Nuhovića, inače novopazarca koji već dugo živi i radi u Holandiji. Ovo je peta promocija ove knjige, nakon Novog Pazara, Amsterdama, dvije promocije u Turskoj, obzirom i da je knjiga prevedena i na turski jezik.

U svojstvu domaćina, obzirom da je skup upriličen u prostorijama Medžlisa, u haremu Hasan-agine džamije u Priboju, skup je otvorio glavni imam Harun ef. Eminagić, koji je poselamio prisutne i predstavio izlagače i to: predsjednika Matice bošnjačke i narodnog poslanika dr. Jahju Fehratovića, predsjednika Zajednice sandžačke dijaspore Mithata Mujovića, Jasminku Eminić i autora.

Dr. Fehratović je podsjetio prisutne na sve dosadašnje aktivnosti u okviru manifestacije  “Dani bošnjačkog jedinstva”, pogotovo na poruke prije svega Muftije dr. Dudića vezane za predstojeći popis stanovništva, ali i svih drugih koji su na skupovima govorili na tu temu, ističući važnost da se prije svega kao vjernici nužno moramo popisati kao pripadnici Islama, ali ni malo manje važno i u nacionalnom smislu Bošnjacima i narodom koji govori jezikom bosanskim.

Harun-ef. je govorio o knjizi, ističući da je naslov itetako intrigantan, i tjera na čitanje ovog interesantnog štiva. Potom je naslov knjige tumačio, svaku riječ ponaosob, onako kako ju je sam doživio, kazavši da je san, najtiša dova svakog čovjeka – dova za sve neostvarene želje u Sandžaku zbog nužnog iseljeništva, sloboda – kao osnovni ideal svakog čovjeka, citirajući i analizirajući inspirativnu poruku rah. Muftiju Zukorlića „Da bi ste kazali, mora te misliti; Da bi ste mislili, mora te smisliti; Da bi ste smislili, mora te imati slobodnu misao.“ Na koncu, i o Sandžaku koji para uši mnogima, a zapravo je simbol jedinstva koji se najbolje očituje u Priboju.

Mithat ef. je analizirao tri faze u životu svakog čovjeka koji je devedesetih i kasnije nužno napuštao svoj rodni Sandžak: Prva faza u kojoj su u svakom pojedincu u rodnom Sandžaku utemeljene osnovne vrijednosti poštenja i časti i druge koje potencira sunnet Poslanika; Druga faza je hrabrost i pozitivni prkos da se otisnu, izađu iz faze komfora i napustimo svoju rodnu grudu; I treća faza predstavlja uspjeh i svijest o institucionalnom djelovanju što je rezultiralo osnivanjem Zajednice sandžačke dijaspore i brojnih drugih organizacija u dijaspori sa ciljem podrške i pomoći svojoj domovini, kao i time da na prestižnim univerzitetima imamo studente i profesore kao najbolje ambasadore Sandžaka.

Jasminka Eminić je kazala da je osjetila ličnu vezu sa knjigom, obzirom i da je sama kao maloljetno dijete otišla u dijasporu, i nakon dugogodišnjeg života vratila se sa svojim suprugom Jasmin ef. u Priboj, čiji su roditelji preživjeli sve ono što je Enes u svojoj knjizi pisao. Kazala je da je čitajući knjigu u mnogim dijelovima prepoznala svog oca, te nakon čitanja kompletne knjige autora Nuhovića vidi kao brata svog oca sa druge strane Drine. Dodaje da ovu knjigu vidi kao potvrdu o pričama svog oca i kao svojevrsno priznanje njemu.

Na kraju se prisutnima obratio autor knjige Enes Nuhović, koji se zahvalio Pribojkama i Pribojcima koji su napunili salu u kojoj je upriličena promocija, jer je time ispunjen još jedan njegov san o Sandžaku. Prisjetio se na svog prijatelja rah. Halila Džananovića koji mu je bio velika podrška u naumu da se oproba u pisanju iz čega je nastala ova knjiga.

Autor nije prodavao knjigu, već je svim prisutnima poklonio knjigu, i napisao svakom ponaosob posvetu.

Sledeći skup u okviru manifestacije „Dani bošnjačkog jedinstva“ je u Novoj Varoši, sutra, 14.08.2022. gdine u zgradi Medrese sa početkom u 18h.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here