Sandžaklija Sejat Sokolu uspješni hotel menadžer u Minhenu 

0
354

Naši ljudi, kroz vrijeme se dokazalo, gdje god da su se uputili ostvarili su uspjeh. Dugo smo analizirali šta je to u sandžačkom genu čovjeka, pa se ne boji da radi i ne brine za svoj uspjeh. Odgovor smo dobili prethodnog vikenda – ono što su Sandžaklije ponijele iz svojih kuća kao početno vaspitanje, te sa vjerom koju čuvaju u srcima i humanošću koju svakodnevno pokazuju – predodređeni su za uspjeh. Takav je i gospodin Sejat Sokolu. Porijeklom iz Sandžaka, rođen u Njemačkoj, jedan od najboljih hotelijera u Minhenu. Menadžer jednog od hotela poznatog francuskog lanca “B&B”. Topao doček i boravak u tom hotelu dugo ćemo pamtiti, a ono što je posebno za njega jeste pozitivan duh, te spremnost da u svakom trenutku bude na raspolaganju džematu, vjeri, naciji i zajednici.

“Kad sam radio već mnogo godina u hotelijerstvu ovdje za druge poslodavce, odlučio sam da se osmaostalim i otvorim svoj hotel. Vjerovatno sam, kao čovjek porijeklom iz Sandžaka, prvi u Minhenu koji to radi. Za ove druge gradove nije mi još poznato da ima još nekog Bošnjaka. Imam čast da sam to uspio, ali su zaista iza toga duge godine rada u hotelijerstvu, tako da se stekne i iskustvo koje je potrebno da uspješno to radimo. Ja sam, lično, rođen ovdje u Njemačkoj. Moji su roditelji odlučili da odu za Tursku, ostali su tamo otprilike dvije godine. Ja se toga sjećam kao malo dijete. U tom trenutku tada nisu vidjeli perspektivu. Krenuli su iz sandžaka kao mnogi od naših ljudi ovamo za Njemačku i tražili su ovdje nafaku. Ja imam tu prednost da sam rođen ovdje, da sam jezik njemački primio kao svoj maternji, ali i da sam iskoristio priliku da završim sve potrebne škole. Znajte, pitanje uspjeha jeste da se u pravom trenutku iskoriste šanse koje se dobiju i da se čovjek fokusira na svoj cilj, kako bi ga uspio”, kaže Sokolu.

Bez vjere nema napretka. Onda kada se umori od svakodnevnice u džematu Fedžr nađe smiraj i odmori dušu.

“To je naše ognjište, izvor naše energije. Tu se sastajemo, družimo, jedan drugome pomažemo, savjetujemo se. Tu su naša i djeca. Odatle kreće sve. Prije smo bili dosta neorganizirani, dosta džemata, pojedinačno, nije se to toliko ni pohađalo, niti išlo, ali je sada taj Islamski centar jako važan za nas”, dodaje Sokolu.

A o Izet ef. Bibiću, kao prvom čovjeku džemata Fedžr ima samo najljepše riječi. Njemu mnogi, dodaje Sokolu, duguju najveću zahvalnost što su na pravi način spoznali vjeru. Blago je, završava Sokolu, imati ga kao brata, kao učitelja.

“On je za nas jedan tao angažirani čovjek koji se brine za svakog od nas i okuplja nas sve oko sebe. Uvijek nam pomogne oko svega što nam treba. Kao takav vuče nas ka Džennetu”, završava Sokolu.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here