Obilježen Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine u njemačkom gradu Manhajmu

0
294

U subotu 27.11.2021. u njemačkom gradu Manhajmu u organizaciji džemata Alija Izetbegović svečano je obilježen Dan Sandžaka i Dan državnosti Bosne i Hercegovine.
Uvodničar u program bio je mr. Enver Krasnići koji je u svom obraćanju tematizirao historijski kontekst ova dva datuma, a uz to dao sažetu analizu uzroka opće muslimanske zaostalosti gdje je kao tri razloga posebno izdvojio: “zavidnost, nespremnost na žrtvu i nespremnost na opraštanje.”
Gost večeri bio je prof. Mithat Mujović, predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore koji je u svom obraćanju tematizirao principe i izazove izgradnje bošnjačke ličnosti koja zna dosljedno odgovoriti izazovima današnjice.
“Suština svega rečenog jeste: ja želim da budem pojedinac koji će svakodnevno da radi na sebi i da svakog dana bude bolji. Da taj pojedinac čita što više, da ojača svoj vokabular, da ne dopusti sebi da padne u neku veliku tugu, da mu riječi imaju određenu težinu, da uzdiže Allahovu riječ i da mu Ona bude ispred svih vlastitih, privatnih ćejfova. Da se uključi u timove – svijet ne počinje od mene.”
On se osvrnuo i na gubitak velikana koji nam odlaze jedan za drugim, a posebno se osvrnuo na odlazak akademika Muftije Muamera Zukorlića i Hasana Čengića:
“Gubimo velike ljude. Izgubili smo našeg dragog Muftiju, velikog insana, čovjeka koji je svojim životom pokazivao šta znači slušati Allaha i Poslanika u praktičnom smislu. Koji za tri decenije uradio kao neko ili neki narodi za tri stotine godina. Mi smo svi računali na našeg Muftiju. A sada kao da nam Uzvišeni kaže nema više muftije, da ispitamo sad vas kakvi ste vi na polju odgovornosti, na polju vizija i saradnje, šta vi možete da uradite. Izgubili smo i velikog Hasana Čengića. Kao do ostajemo jetimi, ali predaje nema – imamo Allaha, imamo Poslanika, imamo našu baštinu islamsku, imamo dovu kao najmoćnije oružje i jednostavno svi moramo zajedno da radimo na podizanju principa naše vjere i kulture.”
Program je u tom kontekstu i otvoren učenjem Kur'ana od strane polaznika Škole Kur'ana džemata organizatora Muhammeda Karića. Himnu Bosne i Hercegovine: Jedna si jedina i himnu sandžačkih Bošnjaka: Bosna naša domovina, Sandžak mila otadžbina izveo je poznati solista tradicionalnih tekstova ilahija i kasida Fehim Ikanović iz Belgije. Uz njega program je obuhvatio i izvođenje ilahija i kasida od strane Edisa ef. Mujevića.
Moderator programa je bio Muhamed ef. Krajinović. Na samom kraju skup je poselamio imam džemata hfz. Hilmija Redžić koji je obznanio imena dobitnika priznanja Šejh Mehmed Handžić i Hafiz Ismail Filibilaić. Priznanje Šejh Mehmed Handžić dodjeljeno je Muhamedu Osmičeviću i njegovoj porodici, a priznanje Hafiz Ismail Filibalić dodjeljeno je Suadu Kurgašu i njegovoj porodici. Priznanja imaju za cilj da posebno naglase pojedince i porodice koji baštine osnovne vrijednosti islama i bošnjačke kulture u sveukupnom angažmanu u društvu i zajednici. Priznanja je dobitnicima uručio prof. Mithat Mujović.
Ambijent večeri je posebno obilježila manuelna dekoracija podijuma napravljena od ruža i cvjetova sa simbolima Bosne i Hercegovine i Sandžaka koju su kreirale Sibila Hodžić i Samra Hodžić.
Bošnjaci u Manhajmu su zajednica koja konstantno doprinosi pozitivnim tokovima tolerancije po čemu je i sam grad posebno prepoznatljiv.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here