Obilježen Dan Sandžaka u Beču u organizaciji ZSD i BNF

0
431

U organizaciji Zajednice sandžačke dijaspore i Bošnjačke nacionalne fondacije u Austriji, Bošnjaci u Beču su u prostorijama Kulturnog centra BNF-a obilježili 20. novembar – Dan Sandžaka. Zbog pooštrenih epidemioloških mjera ranije zakazana manifestaciia sa bogatim programom u velikoj sali u 10. bečkom okrugu je otkazana, međutim, sa određenim brojem ljudi ipak je Dan Sandžaka obilježen uz posebno sjećanje na rahmetli muftiju Muamera Zukorlića. Na samom početku se obratio predsjednik BNF-a u Austriji gospodin Muamer Džanković ističući svoju tugu zbog odlaska Muftije sa ovog svijeta, ali u isto vrijeme i ponos što je ova generacija Bošnjaka bila njegov savremenik.

“Ove godine Dan Sandžaka obilježavamo sa jedne strane tužni zbog odlaska našeg velikana, akademika muftije Muamera Zukorlića, a sa druge strane ponosni što smo živjeli i radili sa njim u njegovom vremenu. Ispred BNF Austrija neka nam je svima sretan Dan Sandžaka”, istakao je Džanković.

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore prof. Mithat Mujović na samom početku čestitao je Dan Sandžaka svim Bošnjacima, a zatim se skupu obratio govoreći o važnosti spomenutog blagdana. Poseban akcenat stavio je na ličnost i djela koja su krasila rahmetli akademika muftiju Zukorlića.

„Bio je mudar u govoru i djelima, ustrajan i uspješan u različitim dimenzijama života, veoma temeljit, profesionalan i odgovoran u emanetima koje je obavljao. Fascinirao je aktiviste, simpatizere i sve druge ljude svojim nastupima, dubokim mislima, jasnoćom izražaja i inovativnim idejama. Ostavio nam je veliki broj značajnih institucija u amanet i uz Allahovu pomoć nećemo odustati, niti se umoriti. Nastavićemo hrabro i odvažno njegovim stopama, baš onako kako bi i sam volio i za šta se za života na ovom svijetu trudio”, ističe prof. Mujović.

Nakon skupa prisutni su se upisali u knjigu žalosti.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here