Večeras promocija knjiga: “Škrijelje” i “Mezaristani u Škrijelju”, autora Muzafera Hadžića

0
156

Sve smo više svjedoci da se kroz život gube brojne iskonske vrijednosti čovjeka. Ljudi su jedni drugima rod, a često to ni ne znaju. To i jeste bio motiv autoru Muzaferu Hadžiću da napiše dvije knjige – knjigu “Škrijelje” koja je detaljno opisala njegov rodni kraj i život u njemu, kao i knjigu “Mezaristani u Škrijelju”, gdje je svaki od mezaristana posebno obradio, uslikao i napisao nešto o njima. Za našu televiziju autor Muzafer Hadžić govorio je ukratko o svojim djelima uz poziv svima da prisustvuju večerašnjoj promociji. 

“Motiv za pisanje knjige rodio se kada smo sjedili u jednom kafeu i kada su moji sinovci sjedili sa mnom upitao sam ih kako smo to “svoji”, a “svoji” smo tako što su nam djedovi braća. Oni su mi rekli kako znaju da su blizu “svoji”, ali da ne znaju kako i koliko. Niko od njih to nije znao da mi kaže. Tada sam odlučio da napravim jedan rodoslov porodice Hadžić i mislio sam da se na tome i zaustavim. Međutim, kako sam više zalazio u tu tematiku, sve su se više otvarala nova vrata i nova poglavlja, isto kao jedna stara kuća kad treba da se renovira, onda se tu otvara još milion mogućnosti šta još treba da se uradi. Pa sam odlučio da to malo proširim, pored rodoslova familije Hadžić, odlučio sam da malo pišem i o postanku sela, Škrijelje, tj. kako je osnovano i ko je osnovao – čuveni i poznati Mustaf Škrelj, koji je doselio na tom dijelu zemljišta i osnovao selo Škrijelje. Nešto sam malo kazao i o Pešteri, nešto o tutinskoj opštini, nešto malo i o običajima, mobama, o stočarstvu, pčelarstvu, vjerskom životu u selu, o školstvu sela Škrijelja. Spomenuo sam tu ličnosti koje su zaslužne, pored ličnosti Husa efendije koji je bio tu prije Ćamil efendije i Redžep efendije, tako da sam sve u svemu pokušao obuhvatiti cjelokupan život tog sela. Nije moglo sve to stati u jednoj knjizi “Škrijelje”, tako da sam uradio još jednu knjigu “Mezaristani Škrijelja”, sa mezarja u Škrijelju, ima ih osam i svaki sam mezar ponaosob obradio i uradio, uslikao i napisao nešto o tome”, kazao je autor Muzafer Hadžić.

Promocija će se upriličiti u skupštinskoj sali Doma kulture u Tutinu sa početkom od 19 časova. Na promociji će govoriti historičar mr. Esad Rahić, hfz. Nedžad ef. Ljajić, kao i prof. Fatih Hadžić. Ulaz je slobodan. 

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here