Esad Ramović: Mi živimo za Sandžak cijelim srcem i dušom

0
2062


Iako su na snazi brojna ograničenja i mjere usljed pandemije Covida 19, vi ipak niste propustili priliku da u posljednjim danima 2020. godine posjetite svoj Sandžak.

“Svaka nova posjeta Sandžaku uvijek posebno i iznova napuni naše baterije. Život u zemljama Zapadne evrope pun je obaveza, turbulencija i tokom jednog dana skoro da i nemamo puno vremena posvetiti se sebi i svojim užicima. Zato nam posjete rodnoj grudi uvijek odmore dušu i srce, naše oči vide i sretnu one najmilije i nekako smo puni energije kada se ponovo zaputimo natrag u zemlje gdje idemo putem svoje nafake”.

– Koliko za vas znači ponovna posjeta rodnoj grudi?

“Znači zaista mnogo. Koliko smo vezani za svojSandžak, za svoj Novi Pazar, govori i ta činjenica da nismo, i povrh svih mjera i ograničenja, propustili i ovih nekoliko slobodnih dana da ga posjetimo. Uvijek je osjećaj divan, uvijek puno znači, jer mi smo, silom prilika, morali da učinimo jednu vrstu hidžre, ali svoj Sandžak uvijek u srcu nosimo i njime se ponosimo”. 

– Kako je biti ponovo u lijepom Sandžaku?

“Lijepo je biti ponovo u srcu Sandžaka. Ovdje smo svoji na svom, ovdje su naši ljudi, naše porodice, naše džamije i naša kaldrma. Iako je zimski period, noći su hladne, a ograničenja koja je donijela korona i dalje su na snazi, to nas ne sputava da svaki minut iskoristimo da uživamo sa svojim najbližima”. 

– Korona virus donio je mnogo štete cijelom svijetu, ali se ona posebno osjetila u Sandžaku. Dijaspora je još jednom dokazala kroz razne vidove pomoći svoju ljubav prema rodnom kraju. Kako ste dočekani sada kada ste još jednom heroji Sandžaka?

“Mi možda jesmo otišli iz Sandžaka u potrazi za boljim sutra, ali Sandžak i ovi ljudi ovdje nikada nisu otišli iz naših srca. Hvala Uzvišenom Stvoritelju pa nam je dao mogućnosti da budemo od pomoći i uz naš narod, koliko je ko mogao, onda kada je SAndžaku baš bila potrebna pomoć. Među oboljelima bilo je i dosta članova naših porodica, dosta naših prijatelja, komšija i poznanika. To je bila naša obaveza i smatram da je dijaspora još jednom pokazala koliko voli svoj Sandžak i da je položila ispit humanosti onda kada je bilo najpotrebnije”.

– Vaša porukama svim Sandžaklijama koji ostaju ovdje i kada se ponovo vratite natrag u zemlje Zapadne evrope.

“Ostajte nam dobro i zdravo. Čuvajte jedni druge. Zapamtite, u jedinstvu je snaga. Onaj ko sačuva vjerske institucije, ko ulaže u trajno dobro, Uzvišeni će mu dati da na ovom svijetu lijepo živi, a na budućem podariti vječitu nagradu”.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here