Harun Bećirović: Dijaspora živi za Sandžak, tu joj je i srce i duša

0
1578

Iako su na snazi brojna ograničenja i mjere usljed pandemije Covida 19, vi ipak niste propustili priliku da u posljednjim danima 2020. godine posjetite svoj Sandžak.

“Pandemija je stvorila pometnju u cijelome svijetu, pa tako i kod nas. Razmne mjere koje svakodnevno stupaju na snagu znatno su otežale dolazak u svoj rodni Sandžak, ali kao što već znate, Sandžaklija ne bi bio Sandžaklija kada svaku prepreku koja mu se na put nađe ne bi preskočio”.

  • Koliko za vas znači ponovna posjeta rodnoj grudi? Kako je biti ponovo u lijepom Sandžaku?

    “Ne postoji zaista ništa ljepše nego ponovo doći svom Sandžaku. Ponovo zagrliti svoju majku, oca, svoju braću i sestre. Ponovo biti sa svojom rodbinom i prijateljima. Ništa ljepše nema nego li ponovo udisati ovaj sandžački vazduh i biti sa svojim najmilijima. Te stvari nemaju cijenu”.


  • Korona virus donio je mnogo štete cijelom svijetu, ali se ona posebno osjetila u Sandžaku. Dijaspora je još jednom dokazala kroz razne vidove pomoći svoju ljubav prema rodnom kraju. Kako ste dočekani sada kada ste još jednom heroji Sandžaka?

    “Sandžaklije su uvijek spremne pomoći svom narodu. Nažalost, kroz godine neki ljudi tu pomoć pokušavaju omalovažiti, ili pripisati nekim tamo strankama. Bilo je pokušaja da se razbije i razjedini dijaspora i samom agresijom na jednu i jedinu legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu one 2007. godine, ali hvala Bogu nisu uspjeli u tim svojim nakanama. Sandžačka dijaspora je skupina humanih i osjećajnih ljudi. Nije se samo slalo u Sandžak, mi smo pomoć nekoliko puta slali u Bosnu, onda i u Irak, Siriju i mnoga druga mjesta”.

  • Vaša porukama svim Sandžaklijama koji ostaju ovdje i kada se ponovo vratite natrag u zemlje Zapadne Evrope.

“Moja poruka bi išla u nekoliko smjerova. Čuvajte svoj Sandžak, drugu domovinu nemamo. Oslanjajte se jedan na drugog kao cigla na ciglu kada se kuća gradi. Borite se protiv kriminalaca i ne dozvolite da nam Sandžak ogrezne u kriminalu. Dijasporu nikako ne nazivajte strancima, nego svojom braćom. Neka ih, kada dođu, dočekaju čiste i lijepe ulice i neka vide radost na vašim licima. Sandžak je njihov dom, tu im je duša i srce. Oni žive za Sandžak”.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here