PAMET CARUJE, SILA KLADE VALJA

0
456
Uğur Şahin i Özlem Türeci
DR. MUSTAFA CERIĆ: Danas gledamo i slušamo doktore znanosti iz matematike, fizike, hemije, biologije, itd., koji obilaze seoske džamije, gdje drže vazove i hutbe o slavnoj znanstvenoj prošlosti islama i muslimana od Bagdada do Kordobe. Zar ne bi bilo vrijednije da ti doktori osnivaju institute i laboratorije za matematiku, fiziku, hemiju, biologiju, itd., kako bi okupljali i potakli mlade na znanstveno istraživanje, da ih ohrabre da se bave znanošću, koja uvećava vjeru u Boga jer „učeni znanstvenici se najviše boje Boga“, a „neučeni i zaglupljeni se najviše boje učenih i pametnih“.

O njima svijet priča. Bračni par Uğur Şahin i Özlem Türeci su nesvakidašnji fenomen. Rođen u Turskoj, Şahin je odrastao u Njemačkoj, gdje su mu roditelji radili u fabrici hrane. Türeci je, također, Turkinja, kćerka ljekara, koji je migrirao u Njemačku. Ljubav prema medicinskoj radoznalosti, spojila ih je u laboratoriju za istraživanje imunoterapije raka. Predanost medicinskom radu pretvorila se u ljubav i predanost braku. I dan svog vjenčanja proveli su u laboratoriju u trci za pronalaskom vakcine protiv Covid-19, vakcine koju očekuje milioni ljudi u svijetu. Svijet ih je već prozvao „par iz snova“ u braku i „tim iz snova“ u medicini. 

Şahin i Türeci su suosnivači BioNTech 2008. god. s ciljem postizanja mnogo šireg niza alata za imunoterapiju raka. Kompanija vrijedi dvije milijarde dolara, ali Şahin i dalje ide na posao na biciklu. Kolege ga opisuju kao mirnog i odmjerenog čovjeka koji izbjegava provjeravati cijenu dionica kompanije jer ga više zanima čitanje naučnih časopisa. Prema njemačkom listu Welt am Sonntag, on i njegova supruga sada spadaju među 100 najbogatijih Nijemaca. Matthias Kromayer, član upravnog odbora Şahinove kompanije kaže: „Unatoč njegovim dostignućima, Şahin se nije promijenio. Ostao je nevjerojatno skroman i privlačan“. Otvori link OVDJE.

Medicinari Uğur Şahin i Özlem Türeci su na putu da ponude vakcinu protiv Covid-19, vakcinu koja bi mogla promijeniti svijet. „Skromni“ 55-godišnji doktor Şahin je izvršni direktor njemačke biotehnološke kompanije, a njegova supruga supruga Türeci (53), je član uprave BioNTech-a. Njihova pamet u Njemačkoj caruje, a uskoro će, vjerojatno, carevati i u svijetu. Mudrost koja se pripisuje Muhammedu, a.s,: “Traži nauku pa maka u Kini“, mogla bi se parafrazirati u mudrost: „Traži mjesto gdje pamet caruje pa makar u Njemačkoj“. Mnogo kasnije iza vjerovjesničke misije Poslanika Muhammeda, a.s., jedan od najvećih reformatora religijske misli i kulturne svijesti u Europi i svijetu Nijemac Martin Luther je kao protest protiv tadašnje vjerske i kulturne učmalosti rekao što bi danas muslimani, posebno u Bosni, morali znati, rekao je: „Kršćanski postolar najbolje bi pokazao svoju vjeru ne rezbarijom raspela na cipelama koje izrađuje, već čineći cipele izdržljivim i jeftinim kako bi ih siromasi mogli priuštiti“. 

Obnovili smo porušene džamije, hvala Bogu. I podigli nove, koje su mnogo ljepše i ukrašenije. Hvala Allahu Svevišnjem. Ali, nismo obnovili porušene znanstvene institute, niti podižemo nove za mladi naraštaj, koji ne može da se snađe u sivilu učmalosti pa je prisiljen da traži sebi selamet, a gdje bi drugo nego u Njemačkoj, kao što su ga našli Uğur Şahin i Özlem Türeci. Jer u Bosni se već odavno ne „natječe u dobru“, već se natječe u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ protiv bosanske države; ne natječe se po snazi zdrave pameti, već po sili bolesne ambicije; ne natječe se po sposobnosti uma, već po vještini podobnosti.

U prijevodu to znači: „Muslimanski inženjeri najbolje bi pokazali svoju vjeru u Allaha, ne rezbarijom lijepih kur'anskih ajeta na mostovima koje grade, već osiguranjem da tokom poplava više vode odlazi ispod nego iznad površine zemlje“. Umjesto toga danas gledamo i slušamo doktore znanosti iz matematike, fizike, hemije, biologije, itd., koji obilaze seoske džamije, gdje drže vazove i hutbe o slavnoj znanstvenoj prošlosti islama i muslimana od Bagdada do Kordobe. Zar ne bi bilo vrijednije da ti doktori osnivaju institute i laboratorije za matematiku, fiziku, hemiju, biologiju, itd., kako bi okupljali i potakli mlade na znanstveno istraživanje, da ih ohrabre da se bave znanošću, koja uvećava vjeru u Boga jer „učeni znanstvenici se najviše boje Boga“, a „neučeni i zaglupljeni se najviše boje učenih i pametnih“. Kad se čulo da je neki musliman, nakon čuvenog fizičara Abdus Salama (1979), dobio svjetsko priznaje za bilo koje polje znanosti? Ne postoji ni prestižna nagrada za znanstvena istraživanja u muslimanskom svijetu, ali zato postoje nagrade za dokazivanje dokazanog u islamskim naukama. I tako muslimanski svijet hoda ukrug oko istog stožera po hiljadu puta dok zdrava i produktivna pamet pojedinih muslimanskih umova odlazi tamo gdje caruje svjetlo pameti, a ne mrak sile. 

Ako to uporedimo s nama ovdje u Bosni, vidjet ćemo da nam je stanje slično. Obnovili smo porušene džamije, hvala Bogu. I podigli nove, koje su mnogo ljepše i ukrašenije. Hvala Allahu Svevišnjem. Ali, nismo obnovili porušene znanstvene institute, niti podižemo nove za mladi naraštaj, koji ne može da se snađe u sivilu učmalosti pa je prisiljen da traži sebi selamet, a gdje bi drugo nego u Njemačkoj, kao što su ga našli Uğur Şahin i Özlem Türeci. Jer u Bosni se već odavno ne „natječe u dobru“, već se natječe u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ protiv bosanske države; ne natječe se po snazi zdrave pameti, već po sili bolesne ambicije; ne natječe se po sposobnosti uma, već po vještini podobnosti. Zar ne vidite i ne slušate da je u kampanji „najbolji“ onaj koji o drugom, posebno o svom bratu i drugu kojeg najbolje poznaje, govori sve najgore. Izborna kampanja, bez obzira da li za lokalne ili opće izbore, nije ponuda zdravih i novih ideja za narod i državu, već je to noćna mora i mračna poplava riječi i uvreda, koje ljudima ubija zdrav mozak. Ovdje pamet ne caruje, već sila klade valja, već se šuma bosanska siječe i po danu i po noći. 

Nije ih briga ima Njemačka, koja svaki dan čeka da joj se pomoli bosanska pamet, koja otuda Bosnu najviše voli. Nama ovdje ostaje da klade valjamo i da čekamo bolje dane kad će se jednog dana Bosni njena dragocjena pamet da vrati. Sanjajte o tome, dragi moji, jer sanjati nije zabranjeno! Nije zabranjeno ni misliti! Nije zabranjeno ni znati da pamet caruje, a sila klade valja!  

Allahu Svemogući, osnaži nam bosansku pamet! 
Allahu Sveznajući, pouči nas da tražimo znanje pa makar u Bosni! 
Allahu Milostivi, omili nam znanje od kojeg imamo koristi! Amin!

Autor: reisul ulema emeritus dr. Mustafa Cerić

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here