Orizare domaćin centralne manifestacije povodom Dana Bošnjaka Sjeverne Makedonije

0
131


Orizare je bilo domaćin mnogih domaćih i stranih delegacija, a centralna manifestacija povodom dana Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji po prvi put održala se u Orizare.

Ovo je prvi put u historiji Orizara da se održi jedna centralna Bošnjačka manifestacija uz mnoge goste, visoke domaće i strane zvaničnike i domaće i strane medije.

Manifestaciji je prisustvovalo preko 400 gostiju, obzirom da je broj mjesta bio ograničen zbog situacije sa korona virusom.

Od domaćih zvaničnika prisustvovali su predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, zamjenik ministra za lokalnu samoupravu Zoran Dimitrovski, Suzana Kostadinova – predstavnik iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije, gradonačelnik općine Veles Ace Kocevski, predsjednik Bošnjačkog Demokratskog Saveza Munir Kolašinac, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sjeverne Makedonije Dževad Hot, akademik Fehim Husković i predstavnici mnogih nevladinih organizacija.

Od stranih gostiju prisustvovali su delegacija grada Novog Pazara sa gradonačelnikom, delegacija općine Sjenica sa predsjednikom savjeta Rejhanom Kurtovićem.

Domaći mediji televizija “TV21”, agencija “Anadolija” i Makedonsko radio, kao i televizija Sandžak TV. Organizator svečene akademije povodom dana Bošnjaka je Bošnjačko nacionalno vijeće Makedonije pod pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedoniije, a večeras se govorilo o značaju i događajima 28. septembra, vraćanje vijekovnog imena Bošnjak, o statusu i položaju Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji, te je kazano da će se u buduće centralna manifestacija povodom dana Bošnjaka održavati na različitim mjestima u Sjevernoj Makedoniji gdje žive Bošnjaci.

U kulturno – umjetničkom programu učestvovali su Hamza Škrijelj iz Sandžaka, KUD “Ljiljan” iz Skoplja, a poeziju je recitovala Fatima Škrijelj.

Domaćini su uputili riječi zahvale svim gostima što su im, kako kažu, ukazali čast svojim prisustvom i uveličali ovaj događaj, kao i svim sponzorima.

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here