Predsjednik Šure Faruk Ličina učesnik Internacionalne konferencije u Berlinu

0
331

Odgovarajući na poziv “Akademie für Islam in Wissenschaft und Gesellschaft” (AIWG), predsjednik Šure, Vrhovnog starešinstva muslimana Luksemburga, Faruk Ličina, uzeo je učešće na Internacionalnoj konferenciji koja se u periodu od 7. do 9. oktobra odvijala u Berlinu.

Tokom dvodnevne konferencije, oko 50 učesnika i izlagača iz više evropskih zemalja i sa prostora Sjeverne Amerike, bavili su se tematikom muslimanskog vjerskog liderstva u Evropi.

Drugog dana konferencije, predsjednik Ličina, detaljno je predstavio strukturu i način na koji su muslimani Luksemburga uspjeli se organizovati. Tom prilikom, između ostalog, naglasio je značaj postojanja jedinstvenog predstavničkog tijela za sve muslimane Luksemburga, Šure, na čijem čelu se nalazi. Kroz Šuru kao zajedničku platformu, muslimani Velikog vojvodstva do sada veoma uspješno uspijevaju osigurati i zaštititi svoje primarne interese.

Kroz pitanja koja su uslijedila nakon zvaničnog izlaganja predsjednika Ličine, mnogi prisutni učesnici konferencije iskazali su svoje pozitivno iznenađenje načinom na koji je muslimanska zajednica Luksemburga uspjela ostvariti jedinstvo, što će se svakako značajno i s pozitivnim posljedicama odraziti na kvalitet njihovog vjerskog života.

Pored navedenog, predsjednik Ličina je u sklopu zvaničnog programa konferencije učestvovao u više radionica, te je, kako tada, tako i u nezvaničnom dijelu konferencije, pored stečenog iskustva i korisnih informacija, uspio ostvariti značajan broj kontakata koji će sigurni smo itekako koristiti muslimanskoj zajednici Luksemburga na putu njenog daljeg napretka.

Generalni pokrovitelj Internacionalne konferencije u Berlinu bio je Goethe Univerzitet iz Frankfurta.

Autor: Muhamed Ćeman

Priredio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here