Muftija sandžački hfz. Kujević otpočeo serijal predavanja u organizaciji ZSD i Mešihata IZ-e u Srbiji

0
369

Večeras je nekoliko trenutaka nakon akšam namaza otpočeo serijal predavanja u organizaciji ZSD i Mešihata IZ-e u Srbiji.

Čast i velika odgovornost na samom početku pripala je muftiji sandžačkom hfz. Abdurrahmanu ef. Kujeviću koji je u Gazi Sinan begovoj džamiji u Novom Pazaru govorio o “Imanu, najvanažnijoj snazi u zajednici”.

U Sinan begovoj džamiji vjernici iz Sandžaka i dijaspore mogli su čuti da je iman štit porodice i kako kroz nekoliko ajeta i hadisa Allah dželle šanuhu spominje svoje robove, i na koji način su oni to zaslužili.

Muftija sandžački hfz. Kujević je kazao da pripadanjem imanu čovjek zarađuje da meleki čine dovu za njega. Posebno njih osmorica koji nose Allahov prijesto “Arš”, “oni mole za tebe, Allahu oprosti grijehe onima koji se kaju”!

U nastavku svog predavanja muftija sandžački hfz. Kujević je naveo nekoliko primjera iz života, provukao ih kroz hadiska tumačenja i time prisutnima pojasnio kakav život trebaju voditi na dunjaluku, i kako dunjalučkim sredstvima se pripremati za vječni Dženet.

Muftija hfz. Kujević je kazao kakav status imaju vjernici i nevjernici i šta  je to što pravi razliku među njima. A jedan dovoljan dokaz koji razdvaja jeste, da kada jedan veliki griješnik (nevjernik) umre, cijeli dunjaluk i sve živo na nebesima i zemlji se odmori!

“Glavni izvor musibeta i propadanja jesu grijesi!
A izlaz i rješenje iz takve situacije jeste jak iman, odgoj”!
Najbolje što neko svoj porodici može pružiti jeste iman, sve stvari gledajmo kroz iman, glavni resurs je iman! Tako ke resulullah alejhi sellam počeo i time uspio”, kazao je muftija.

Na kraju je muftija sandžački hfz. Kujević uputio prikladnu dovu i zahvalio se prisutnima na odzivu.

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here