Knjiga “San o slobodnom Sandžaku” izašla iz štampe

0
463

Prije par dana iz štampe je izašla knjiga “San o slobdnom Sandžaku”, autora Enesa Nuhovića, rođenog Novopazarca koji više od dvije decenije živi u Holandiji. “San o slobodnom Sandžaku” djelo je koje je nastajalo od onog momenta kada je otišao u dijasporu, kao i mnogi ljudi sa naših prostora, trbuhom za kruhom i u želji za boljim sutra. Sada, ističe, kada je kao čovjek, suprug, otac u pravom smislu sazrio, samo je pustio srce da ispriča priču od početka do kraja.

“Knjiga je plod dugogodišnjeg rada i jedan san koji se ostvario. Ovim djelom ja sam na neki način i krunisao svoju ljubav prema Sandžaku i svemu onome što me je godinama tištilo, mučilo i proganjalo, prema svemu onome što mi je godinama nedostajalo. Knjiga je plod svega toga”, istakao je autor.

Enes Nuhović, autor djela

San je, naposlijetku, vratiti se tamo gdje si rođen, u svoju zemlju, svojoj vodi i svom vazduhu, tu gdje pripadaš.

“Ono što tišti i boli sve nas jeste bolna činjenica da smo morali napustiti ove krajeve, ali za mene je Sandžak sve. To je jedno drvo koje je presađeno u Zapadnoj Evropi, ali neće da se primi i ne može da daje plodove, jer mu nedostaje ovaj vazduh i voda, treba mu njegova zemlja. Ali ipak, uprkos svemu tome, mi dajemo rezultate na svim poljima i mala šansa koja nam se pruži mi je iskoristimo na najbolji mogući način”, kazao je Enes Nuhović.

Poruka svim Bošnjacima i glavna odrednica knjige jeste mir i pomirenje, jer bez toga nema napretka nigdje, a još teži će biti opstanak na ovim prostorima.

“Mir i pomirenje, to je moja poruka i to je jedini i pravi put u koji ja iskreno vjerujem i svi mi trebamo vjerovati do slobode Sandžaka. Mi smo tu slobodu skoro da ostvarimo, ali znajte da je svaki drugi put je slijepa ulica i srljanje iz jedne u drugu”, završava autor.

Prilog i emisiju možete pogledati na linkovima u nastavku:

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here