U LUKSEMBURGU ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U SREBRENICI

0
437

Predstavljamo Vam Jasmina Sinanovića, predsjednika Odbora za obilježavanje 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, čije je sjedište u Luksemburgu.

-Vi ste gospodine Sinanoviću predsjednik Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, boravite i radite u Luxemburgu, možete li nam reći koliko dugo postoji taj odbor i koji mu je cilj djelovanja?

Na čelu ovog Odbora sam već punih 5 godina, a obilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici počelo je prije 11 godina. Inicijatori osnivanja odbora bili su Ahmo Avdić i prvi predsjednik Mugdim Halilović, okupivši 17 udruženja i džemata u kojima su bili aktivni Bošnjaci iz raznih dijelova bivše Jugoslavije. Smatrali smo da je dobro da zajednički iskažemo žal za ubijenim žrtvama genocida, svijetu pokažemo naše bošnjačko jedinstvo, a našim budućim generacijama poručimo da ne zaborave, kako se više nikad i nikom ne bi ponovilo. 

– Vidjeli smo da je prije par dana upriličena komemoracija u Luxemburgu povodom sjećanja na žrtve genocida, kakvi su utisci i kakav je bio odziv Bošnjaka?

Bošnjaci koji borave u Luxemburgu prepoznali su naše zalaganje i daju nam veliku podršku svojim posjetama, što se vidjelo i ovog puta kad je sala bila prepuna. Način našeg obilježavanja Dana sjećanja na genocid, ovdje u Luxemburgu, je originalan, program bogat, a emocije posjetitelja jake. 

– Da li odbor i vi kao predsjednik imate kontakta sa Srebrenicom i tamošnjom administracijom?

Da, često smo u kontaktu.

– Ko su bili učesnici ovogodišnje komemoracije u Luxemburgu?

Hor Ismihan, izvođač Ilahija i kasida Mustafa Isaković, živi svjedok genocida i ratni vojni invalid Sabit Ahmetović, te Avdo Husejnović, naš publicista i režiser mnogih dokumentarnih ratnih filmova.

-Čuli smo da se bavite i nekim humanitarnim aktivnostima. O čemu se radi?

Veoma smo aktivni na humanitarnom planu preko udruženja za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti “Prosvjetitelj Muallim” Srebrenica koje je nastalo u Srebrenici  1993. godine. Najviše smo fokusirani na oblast Podrinja radi podrške podsticaja nataliteta i opšteg opstanka Bošnjaka u tim krajevima.

– Na koji način se borite protiv asimilacije Bošnjaka?

Čin obilježavanja same komemoracije je jedan od sredstava za borbu protiv asimilacije i svi programi kojima se afirmiše patriotizam, budi svijest o identitetu i potrebi očuvanja naše islamsko-bošnjačke tradicije. 

– Šta možemo očekivati u budućnosti od odbora kojim predsjedavate?

Nastojat ćemo djelovati još agilnije, prenosit ćemo na mlade generacije naše vrijednosti, također, sve što radimo prevodit ćemo i na jezik kojim se ovdje govori kako bi ove zemlje bolje razumjele šta se desilo bošnjačkom narodu u srcu Evrope.

– Kakvu biste poruku, na kraju, uputili Bošnjacima?

Molim Allaha da našim Bošnjacima, kako u Bosni, tako u Sandžaku i cijelom domovinskom prostoru Bošnjaka, poveća ljubav za domovinom, nama koji smo rasuti po svijetu podari mudrosti da na pravi put izvedemo generacije koje će svoju domovinu dostojanstveno predstavljati svijetu. Posebno bih se zahvalio i ujedno pohvalio članove Odbora za obilježavanje 11. jula – Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, na marljivosti, kao i našim vrijednim Bošnjakinjama koje svojim aktivnostima daju nesebičan doprinos našim projektima. Mahsuz selam!

Autor intervjua: Asmir Bihorac

Pripremio za portal ZSD-a: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here