INTERVJU – Enes Nuhović o prvoj knjizi “San o slobodnom Sandžaku”

0
539

Nedavno je objavljena knjiga pod nazivom ”San o slobodnom Sandžaku”. Autor ove knjige je Enes Nuhović koji već duži niz godina živi u Holandiji. Porijeklom je iz Novog Pazara. Enes Nuhović je veoma aktivan u bošnjačkom udruženju ZSD Holandija. Veliki doprinos daje na očuvanju vjere, tradicije i bosanskog jezika. 

Vaša prva knjiga je ugledala svjetlo dana. Već sada postoji veliko interesovanje za Vašu knjigu. Da li biste Vaše čitaoce mogli upoznati o čemu ste pisali u knjizi, koji je bio motiv da počnete sa pisanjem i kako je nastao naslov knjige?

Naslov knjige je nastao iz nekadašnje velike želje koja je izgledala kao san – neostvariva. Međutim, kako vrijeme prolazi i kako se određene stvari mijenjanju na političkoj sceni u Sandžaku, nekadašnji san sve se više nazire ostvarenju. Imao sam jasnu viziju puta do konačne slobode u Sandžaku i to sam zapisao u knjizi. Oslobađanje od dugogodišnje nepravde koja se kroz veoma pogrešnu politiku sprovodila u Sandžaku. Knjiga je edukativnog i historijskog karaktera i bit će od velikog značaja za Bošnjake koji žive u Holandiji.

Kako je nastala ideja o pisanju knjige na ovu temu? Da li je inspiracija nastala zbog velike ljubavi prema Sandžaku i daljine koja Vas dijeli?

Ideja da napišem knjigu je nastala tako što sam želio da dam svoj doprinos u očuvanju naše kulturne baštine. Također sam želio da podstaknem novu mladu generaciju Bošnjaka da bude hrabra u borbi za slobodu govora, mišljenja i djelovanja. Najvažnije je od svega – da se vode istinom i pravdom i da se bore za svoje ideale.

Inspiracija za pisanjem je dolazila u etapama i većinom podstaknuta ličnim iskustvom iz različitih perioda u mom životu. Daljina koja me dijeli od mog rodnog kraja i razlog mog odlaska iz moje zemlje su zasigurno ključni faktori koji su mi davali motivaciju da pišem i iz kojih sam uzimao inspiraciju.

Da li je ovo Vaša prva knjiga?

Da, ovo je moj prvenac. Obzirom da se krećem u društvu u kojem su svi veoma aktivni na raznim društvenim i kulturološkim poljima bio je veliki izazov za mene da se i ja okušam u pisanju.

Kakva je dosadašnja reakcija Vaših čitaoca?

Knjiga je tek izašla iz štampe. Rano je još da govorim o tome. Prepustit ću malo vremenu, a onda ću sumirati pozitivne  komentare, a naravno i kritike i moći ću donijeti ispravnu sliku o tome kako je publika prihvatila knjiga.

-Obzirom da živite u Holandiji da li planirate promociju knjige i u Sandžaku?

BKZ u Novom Pazaru planira promociju knjige ako Bog da. Promocija će biti upriličena u periodu godišnjeg odmora kada i većina Bošnjaka iz dijaspore dolazi u svoj rodni kraj.

Putem medija ćemo blagovremeno obavijestiti sve za tačan datum održavanja promocije i koristim priliku da pozovem sve ljubitelje knjige da dođu i uljepšaju zajedničko druženje.

Da li planirate u budućnosti napisati još neku knjigu?

Druga knjiga je već u misaonom postupku. Pisanje je moj hobi. Imajući u vidu da je za pisanje potrebno puno odricanja i slobodnog vremena, teško je sve to uskladiti sa dinamikom života kojim živim.

Iskreno se nadam da ću u budućnosti napisati još knjiga.

Intervju: Asmir Bihorac, Luksemburg, 9. juli 2019. godine

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here