Luksemburg: Upriličena komemoracija povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici

0
655

Ovogodišnja komemoracija održana je u velikoj sali na Limpertsbergu, u glavnom gradu Luksemburga.

Skup je otpočeo učenjem prigodnih ilahija i izvedbom recitala od strane lokalnog hora Ismihan.

Zatim se u ime organizatora, Odbora za obilježavanje 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, prisutnima obratio Ismet Jusufović, izrazivši dobrodošlicu velikom broju prisutnih gostiju, te istaknuvši važnost njegovanja kulture sjećanja na genocid, koji se nažalost nije desio samo u Srebrenici, već na teritoriji više opština u Bosni i Hercegovini.

Nakog toga, da se prisutnima obrati izrazio je želju i počasni konzul Crne Gore u Luksemburgu, Remzija Camić, istaknuvši u svom obraćanju da osjeća satisfakciju zbog činjenice da je ranije, Crnogorski parlament usvojio deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Po okončanju zvaničnih obraćanja i intoniranja himni Bosne i Hercegovine i Luksemburga, Mustafa Isaković – poznati interpretator ilahija i kasida, izveo je sa puno emocija pjesmu “Šam” koja je posvećena ubijenoj djeci svijeta, a zatim i kasidu “Devet Heroja” – posvećenoj devetorici heroja Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovanih najvećim ratnim odličjem, Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

Podsjetimo, komemoracija povodom genocida u Srebrenici u Luksemburgu se obilježava zadnjih 11 godina u kontinuitetu, i svake godine na ovom događaju prisutnima se obraća jedan od preživjelih svjedoka genocida. Ovogodišnji svjedok genocida, Sabit Ahmetović, govorio je o golgotama koje je, iako teško ranjen i sa amputiranom nogom, uspio preživjeti, što nažalost nije slučaj za njegova 32 člana porodice.

Potom se prisutnima obratio režiser, novinar i publicista, Avdo Huseinović. Nakon kraćeg uvoda, projektovao je odabrane dijelove iz nekoliko njegovih izvrsnih dokumentaraca ratne tematike, iz kojih su, na osnovu prezentovanih činjenica, prisutni u sali lahko došli do zaključka da genocid nad Bošnjacima nije se desio samo 1995. godine u Srebrenici, već da se genocid odvija osmišljeno i unazad nekoliko vijekova tj. u kontinuitetu, počevši od Velikog bečkog rata, pa kroz takozvanu “istragu poturica” u Crnoj Gori – genocid koji je opjevan i glorifikovan u Gorskom vijencu, pa kroz etničko čišćenje Bošnjaka iz dijelova Sandžaka i centralne Srbije nakon Prvog srpskog ustanka, pa sve do genocida počinjenog nad Bošnjacima tokom Drugog svjetskog rata i zadnje agresije nad Bosnom i Hercegovinom.

Na kraju skupa, dovu je proučio hafiz Zikret ef. Mustafić, imam džemata AIC SUD iz grada Eša.

Pored velikog broja gostiju iz Luksemburga i okolnih zemalja, ovogodišnjoj komemoraciji prisustvovao je vjerski poglavar muslimana Luksemburga, dr. i hafiz Rabia Fares, zatim gotovo svi imami u zemlji, članovi Šure, te članovi upravnih odbora mnogih lokalnih džemata, udruženja i asocijacija.

I za kraj, podsjetimo, za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine za sada su spremni posmrtni ostaci 33 žrtve genocida.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još preko 1.000.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Tekst: Identitet.lu

Pripremio: Hamza Škrijelj

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here