Zajednica sandžačke dijaspore: Aktivnije raditi na ujedinjenju bošnjačkih džemata u Njemačkoj

0
637

Član Predsjedništva Zajednice sandžačke dijaspore Njemačke g. Ljutvija Balkan uputio je predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću otvoreno pismo sa prijedlogom mogućih mjera u cilju ujedinjenja bošnjačkih džemata u Njemačkoj. Pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,

Čvrsto vjerujući da je jedinstvo jedine preostale autentične, nezavisne i stabilne institucije Bošnjaka, Islamske zajednice u Srbiji, neophodan preduslov opstanka bošnjačke nacije na području Balkana, ali i ovdje u Njemačkoj, obraćamo Vam se zabrinuti zbog nekoliko posljednjih dešavanja. Zbog tih događaja stekli smo utisak da je započeta nova ofanziva od strane paravjerske tvorevine, tzv. „Islamske zajednice Srbije“ sa ciljem stvaranja još dublje podjele među Bošnjacima muslimanima. To je posebno izraženo na teritoriji Tutina gdje ta produžena ruka velikosrpske politike planira izgradnju džamija u već tradicionalnim i stabilnim džematima, kao što je naselje Kleče. Tu je jasna namjera da se na perfidan način nastavi sa pokušajem rušenja Islamske zajednice u Srbiji. Takvo vaninstitucionalno djelovanje pokušavaju prenijeti i na Bošnjake u Njemačkoj formiranjem paradžemata u gradovima gdje već postoje zvanični džemati u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj pod okriljem Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.

U želji da se ovakvom djelovanju stane na put, stava smo da bi trebalo poduzeti određene mjere. Po našem mišljenju trebalo bi uraditi sljedeće:

  • U prvom koraku napraviti sastanak sa zvanično registrovanim džematima u Njemačkoj kada bi se jasno utvrdili ili ponovo definisali principi djelovanja džemata u institucionalnim okvirima IZBNj sa posebnim naglaskom na temu „Kriteriji i način pozivanja gostiju, predstavnika uleme ili predavača u džemat“ gdje bi se jasno naglasilo da to može biti samo uz zvaničnu saglasnost IZBNj, odnosno muftije za Evropu, a za predavače iz Sandžaka uz saglasnost Mešihata IZ-e u Srbiji.
  • Identifikovanje bošnjačkih džemata koji nisu zvanično registrovani u IZBNj i dogovor sa zvaničnim džematima iz tih gradova na koji način bi se moglo riješiti pitanje tih neregistrovanih džemata.
  • Na osnovu dogovorenog pokrenuti odgovarajuće inicijative koje bi omogućile ujedinjenje ili stavljanje u zvanične strukture IZBNj-a takvih džemata, naravno isključivo u skladu sa vjerskim propisima, potrebama vjernika i stavovima zvaničnih džemata na toj teritoriji uz strogo poštivanje pravila propisanih od IZBNj i Rijaseta u BiH.

Pokretanjem ovakve inicijative imamo za cilj sužavanje prostora za vaninstitucionalno djelovanje paradžemata koji su svjesno ili nesvjesno stavljeni u funkciju razjedinjavanja Bošnjaka, posebno nas porijeklom iz Sandžaka. To je vjekovni cilj velikosrpske politike kojem moramo stati na kraj.

S poštovanjem

Ljutvija Balkan

Član Predsjedništva    

Zajednice sandžačke dijaspore Njemačke

Ostavi odogvor

Please enter your comment!
Please enter your name here